Българският пазар ще бъде залят с над 200 тона вносно агнешко месо в дните преди Гергьовден. За това предупредиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), като подчертаха, че голяма част от месото е замразено и със съмнително качество.
Според съпредседателя на асоциацията Симеон Караколев, до момента у нас са внесени около 800 тона агнешко месо – основно от страни от Европейския съюз и от Нова Зеландия. „Очакваме още поне 200 тона да влязат на пазара около Гергьовден, което прави над 1000 тона внос за периода от началото на 2025 г. досега“, заяви той пред NOVA.
Караколев изрази притеснение от факта, че замразено месо, донесено отдалеч, често се предлага на потребителите като „прясно“. „Става дума за месо, което може да е съхранявано с години. Такъв е случаят с новозеландското, което дори няма задължителния печат. Цената му падна под 15 лв./кг, което означава, че се внася за около 6 долара на килограм – много под себестойността на българското месо“, допълни той.
За сравнение, истинското българско агнешко се разпознава по розовия цвят, свежия вид и задължителния син печат. Цената му на пазара е между 25 и 28 лева за килограм. Според производителите това месо е не само по-висококачествено, но и отговаря на всички изисквания за безопасност и произход.