26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Наркобосът Хулио Фигероа се кри 15 години, арестуваха го защото… заведе кучето си на ветеринар

Наркобосът Хулио Андрес Мурильо Фигероа се кри 15 години. Ала една грешна стъпка му коства свободата. Той заведе… кучето си на ветеринар.

Основен наркобарон, отговорен за доставката на кокаин на европейски банди, беше арестуван в Колумбия при съвместна операция с испанската полиция, съобщиха властите в двете страни в събота. 49-годишният Хулио Андрес Мурильо Фигероа е сътрудничил през 80-те и 90-те години на скандалния лидер на картела Меделин Пабло Ескобар, каза полицията.

49-годишният Фигероа беше задържан на 1 март в луксозната си вила в района на Антиокия. Беглецът – известен като H-1 или Ел Зар (“Царят”) – имаше заповед за арест, издадена от Испания за утежнен трафик на наркотици и членство в престъпна организация.

„Смята се, че заподозреният е пряко отговорен за операциите на картела (Меделин) в Европа и за контакта на картела с престъпните организации „Ндрангета и Мокро мафията“, каза испанската полиция.

„Ндрангета“ е калабрийска престъпна група от Южна Италия, а „Мокро мафията“ е предимно мароканска банда.

Заедно те контролират голяма част от търговията с кокаин през пристанищата на Антверпен и Ротердам съответно в Белгия и Холандия. Само преди дни лидерът на Мокро мафията беше осъден на доживотен затвор за поредица от убийства, извършени от неговата банда в Холандия.

Колумбийската полиция каза, че Фигероа е смятан за основния доставчик на Йонас Стуре Фалк, известен като “шведския Пабло Ескобар”, и е имал преки връзки с Gulf Clan, най-големият наркокартел в Колумбия.

Испания е една от ключовите точки за влизане на кокаин в Европа предвид тесните си връзки с Южна Америка, където се произвежда наркотикът.

Испанските власти конфискуваха осем тона бял прах, пристигнал от Суринам през февруари и 9,5 тона в контейнер от Еквадор през август 2023 г.

Колумбия произвежда около 60% от открития кокаин в света. Доклад на ООН, публикуван през септември, установи, че потенциалното производство на кока в страната се е увеличило с 24% от 2021 г.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук