11 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

Населението намалява, оръжията се увеличават

БСДД

Близо 700 хиляди оръжия са регистрирани в службата за контрол на общоопасните средства в МВР и въпреки намаляването на населението те нарастват през последните години, показа проверка на “24 часа”. А инцидентът с детето на Явор Божанков не е единствен през последните години.

Последният подобен случай беше във Враца на 13 април. Тогава 11-годишно момче взе въздушната пушка на дядо си от двора и неволно простреля в главата 2-годишното си братче.

Пневматичните оръжия се регистрират в МВР, въпреки че няма процедура за разрешително за притежанието им. Дядото стрелял с нея да гони гаргите. Малкото дете бе оперирано в “Пирогов” и лекарите три седмици се бориха за живота му в реанимацията на болницата, изписано бе едва преди дни.

Ситуацията е подобна на тази с оръжието на бизнесмена Димитър Бонзов, който оставил револвера си без надзор в двора на къщата, докато близките празнували. Имало няколко деца, едно от които – това на Божанков, стреляло неволно. Личното оръжие на Бонзов е законно. Дори да бъде обвинен за причиняване на средна телесна повреда и предоставяне на оръжие на малолетно, наказанията в тези случаи са условни присъди според съдебната практика у нас. Особено при хора с чисти досиета, какъвто е Димитър Бонзов. При обвинение разрешителното му ще бъде отнето. Пистолетът вече е иззет като доказателство по делото му, но няма да може да носи други оръжия.

В закона за огнестрелните оръжия ясно са посочени забраните за носенето им.

  •  Недопустимо е откритото носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност. Това важи особено за масови мероприятия – спортни, политически, културни, синдикални и други.
  • Забранено е влизането с оръжие в заведения, както и в църкви и манастири. От тази година с промяна в закона не може да се ходи с пищов и в лечебни заведения, училища, университети.
  •  Законът наказва също и носенето им след употреба на алкохол и наркотици.
  • В случая с бизнесмена Бонзов той е бил в дома си в Арбанаси, а не на обществено място, но е нарушил другата важна разпоредба на закона – за съхранението на пистолета, който, както стана ясно, е бил с патрон в цевта и свален предпазител, оставен на достъпно място.
  • Оръжията се съхраняват в метални каси, които са неподвижно закрепени и заключващите се. Това важи за физически лица на постоянния им или настоящ адрес.
  •  Когато огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват по настоящ адрес, физическите лица подават заявление за уведомяване до районното управление на МВР.
БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук