8 C
Пловдив
петък, октомври 25, 2024

Наводнения в Южна Германия: Един пожарникар загина

БСДД

Един човек загина при тежките наводнения, обхванали южните германски провинции Бавария и Баден-Вюртемберг. Бедствието е причинено от гръмотевични бури с проливни дъждове, които започнаха в петък. Влак излезе от релсите, а на места се наложи хора да бъдат евакуирани с хеликоптер.

42-годишен германски пожарникар-доброволец загина, след като лодката му се преобърна при наводненията в баварския град Фафенхофен, на 50 километра северно от Мюнхен.

Канцлерът Олаф Шолц изрази съболезнования в социалната мрежа Екс

Циклон донесе проливни дъждове в южната част на Германия, което от своя страна доведе до наводнения. В някои райони на Бавария и Баден-Вюртемберг паднаха над 130 литра дъжд на квадратен метър на ден.

Два вагона на високоскоростен влак със 185 пътници дерайлираха в събота вечерта в Швебиш Гмюнд, Баден-Вюртемберг. Причината е свлачище, ударило композицията. Пътниците са били евакуирани.

В Динкелшербен, силно засегнат от наводненията, хората бяха изведени от домовете си и отведени на безопасно място с лодки.

В баварския град Фишах, западно от Мюнхен, беше използван хеликоптер, за да бъдат спасени хора от домовете им, след като река Шмутер излезе от коритото си. В близки институции са изведени и стоте затворници от затвора в Меминген.

Извънредно положение е в сила в десет общини в Бавария, тъй като Дунав и няколко от притоците му преляха.

За днес е обявено предупреждение за поройни дъждове и гръмотевични бури в Швабските Алпи, южно от Щутгарт, както и в районите около Аугсбург, Нюрнберг, Бамберг и Регенсбург.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук