Днес, в първия петък на август, светът отбелязва Международния ден на бирата. Макар и неофициален, празникът се чества с ентусиазъм от любители и производители по цял свят. По този повод се пренасяме във варненски бира-бар, където разговаряме с Жельо Ангъров – барман с богат опит и страст към пивото.
Нови вкусове и традиции в бирената култура
Жельо Ангъров уверява, че барът е подготвен за празника с добре охладени бурета и разнообразие от бирени стилове. Според него през лятото най-търсени са светлите и цитрусови бири, но винаги има интерес и към по-тъмните. Той разкрива и за един любопитен нов стил: „Пуснали сме доста интересна бира с вкус на домат и риган“.
Ангъров споделя, че любителите на бирата често сменят вкусовете си, търсейки нови преживявания. „След като пиеш един стил, в един момент се насищаш и се пренасочваш към нещо друго“, обяснява той.
Бирата – напитка за всеки
Въпреки разпространеното схващане, че бирата е предимно мъжка напитка, Жельо Ангъров подчертава, че жените също са силно привлечени от света на крафт бирата. „Публиката не е стриктно мъжка – има много дами, които харесват както десертни, така и доста горчиви вариации“, казва той.
Барът се радва и на чуждестранни посетители от държави като Австралия, Канада, САЩ и Чехия, а все повече младежи, току-що навършили пълнолетие, проявяват интерес към качествените бири.
Какво прави една бира хубава?
Според Жельо Ангъров, формулата за добра бира е проста – тя трябва да бъде добре поднесена, студена и консумирана в подходяща атмосфера. Като стил, който всеки трябва да опита поне веднъж, той препоръчва качествен Амбър.
С мотото „Животът е прекалено кратък за лоша бира и прекалено дълъг за една“, Международният ден на бирата е идеалният повод за тост. Разбира се, с умереност и само за пълнолетни, пише БНР.