26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

НЕБЕТ ТЕПЕ МЕЖДУ АРХЕОЛОГИЯТА И ИНЖЕНЕРИНГА

Вълна от възмущение заля социалните мрежи заради оградите на Небет тепе. Широко се разисква въпросът за тяхната законност и целесъобразност. Къде всъщност се корени проблемът? Както знаете, реставрацията на „Небет тепе“ е част от проекта „По крепостните стени на Филипопол“.

Накратко за историята. През елинистическата епоха древнотракийската Евмолпия се разширила по цялото Трихълмие. Старото заселище с крепостта на Небет тепе се превърнало в цитадела на градския акропол, която обхванала най-високите части на трите хълма. От този период са останките на западната крепостна стена с внушителната четириъгълна кула и вход от вътрешната ѝ страна. Има запазени дебели крепостни стени, обграждащи дворец и допълнителни постройки. Уникален е тайният тунел в скалния масив на северната стена от времето на Юстиниан Велики (VI век). Според митовете през него е преминавал апостол Павел. Запазени са също така и водохранилища, използвани при вражески обсади.

Според фирмата изпълнител на проекта, работата по Небет тепе и подходите към него тече усилено, като 70% от консервационно-реставрационните и строително-монтажните дейности по обекта вече са извършени. Изпълнена е панорамната площадка, като остават довършителни работи по парапета. Ръководителят на проекта пояснява, че предстои още изпълнение на вертикалната планировка, озеленяването, изграждане на поливна система и осветление. За забавянето на строителството, което започна в края на август 2022 г., беше обвинен Националния институт за недвижимо културно наследство, който трябваше да съгласува техническите проекти.

Какво казват от НИНКН? Научният ръководител на свързани с обекта археологически проучвания София Христева е внесла на 30 септември 2021 г. възражение до служебния министър на културата, че проектът е в разрез със Закона за културното наследство. Проектът не е бил съобразен с археологическите проучвания през 2016 и 2017 г., а е бил изготвен въз основа на проект отпреди 15 г. В становището се казва: „Съставителите на този проект не спазват и/или не познават Закона за културното наследство. Не са запознати и/или пренебрегват становищата и заданията към проекта, който подготвят. Не проявяват уважение към археологическата наука и археолозите като учени и към Археологическия музей в Пловдив като институция“. Процедурата, по която община Пловдив кандидатства, е била „Развитие на туристически атракции“. Археологическият комплекс „Небет тепе“ е определен като „атракция“. Избраният метод за възлагане е инженеринг.

Работата на НИНКН е да съгласува всеки проект за намеса, така че недвижимите културни ценности да не бъдат омаловажавани до „атракции“ с унищожена историческа стойност. Според директора на НИНКН арх. Петър Петров в близкото минало е имало десетки примери за варварски действия и обезобразени паметници на културата. Броят на експертите на НИНКН е сведен до минимум от бивши министри и сега те са свръхнатоварени, като 50 души носят отговорността за около 40 000 обекта на недвижимото културно наследство. Регионалното звено на института в Пловдив и всички звена в страната са били закрити преди десетилетия по неясни причини. Има само един основен експерт, който подготвя становищата за огромния брой обекти на културното наследство в Пловдив. Голяма част от проектите са с много лошо качество. Аргументът „да не загубим пари от ЕС“ е несъстоятелен пред опасността да загубим културно наследство заради некадърни проекти“, е заявил арх. Петров.  Според него Община Пловдив е избрала метода инженеринг за 5-те подобекта на Небет тепе, а това означава, че проектът и изпълнението са напълно зависими от строителната компания изпълнител. В България са рядкост строителни фирми с такава специализация и има потресаващи примери за унищожаване на паметници на културата от строители. Методът „инженеринг“ е много спорен, защото строителят диктува на проектанта какво и как да прави. Интересът на строителя е да осигури минимално качество на максимална цена. Инженерингът в реставрацията е практика на непрозрачност и безконтролност, като създава условия за корупция.

По въпроса със спорните огради в становището си от 21 март 2022 г. експертите от Института пишат следното: „Заданието не поставя изискване към проекта за изграждане на ограда. Оградата създава друг образ и начин на функциониране на комплекса като ограничава достъпа. Включването ѝ в проектната документация на този етап е недопустимо. За нуждите на охрана на обекта е допустимо изграждането на видеонаблюдение“.

Поредният документ, в който е описана въпросната ограда, е Констативен протокол на експертите от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ от 28 ноември 2023 г. Регионалните инспектори посещават обекта на два пъти – 30 август и 13 октомври заради сигнал, че на Небет тепе се извършват разгърнати строителни, а не консервационни и реставрационни дейности.

Да припомним, че на 10 октомври 2022 г. 52-годишна жена от Пловдив падна от 5 метра височина на Небет тепе и получи тежки травми. Докато лекарите правеха всичко по силите си, за да ѝ помогнат, близките на пострадалата излизоха с призив към общината теренът да бъде обезопасен. По този повод г-жа Таня Петкова от община Пловдив тогава заявява: „Вече няма да има опасност, каквато има в момента – водохранилището и някои други дупки, които са запълвани с камъни във времето, всичко това ще бъде експонирано и безопасно“. Според нея в проекта е предвидено да има ажурни огради на крепостните стени. Тя е уточнила също, че гражданите няма повече да имат достъп да се качват, да стоят и да вървят по крепостните стени, както преди, но достъпът до самото Небет тепе няма да бъде ограничен.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук