36 C
Пловдив
понеделник, юли 14, 2025

Нелоялни практики и фалшификации на пазара на храни

Продължават нелоялните търговски практики и фалшифицирането на едни от най-търсените хранителни продукти в България. Сред тях са всички видове млечни продукти, масовите месни продукти и определени видове хляб, съобщи Андрей Велчев от Сдружението за достъпна и качествена храна в интервю за предаването „Новият ден“ на Радио Варна.

Според Велчев, се наблюдават сериозни несъответствия при някои видове хляб, предназначени за хора с висока кръвна захар или други заболявания. Често те биват боядисвани или етикетите им не отговарят на съдържанието. Въпреки засиления контрол, нелоялните практики продължават, а на пазара все още има „рецидивисти“ производители.

„Много от по-евтините безалкохолни напитки съдържат стряскащи съставки в етикета си, но тъй като цената им е под лев, производителите не си правят труда да лъжат за съдържанието“, допълни Андрей Велчев.

Хигиена в заведенията – какво да търсим?

Препълнените заведения не са гаранция за качеството на храната, която се предлага в тях, смята специалистът. Като пример той посочи летни обекти, където се използва един и същ парцал както за почистване на кошчета за боклук, така и за маси. Велчев съветва клиентите да обърнат внимание на състоянието на сервизните помещения, тъй като те са най-добрият индикатор за хигиената в кухнята на дадено заведение.

С Андрей Велчев разговаряха Иван Барбов и Александър Йорданов. Подробности можете да чуете в звуковия файл в началото на публикацията, предава БНР.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук