Чаят е любима напитка за мнозина, особено през студените дни. Освен известните ползи за здравето и настроението, които различните видове чай предлагат, ново изследване на учени от Northwestern University разкрива още едно удивително свойство: процесът на запарване може да помогне за прочистването на водата от тежки метали.
Изследователите откриват, че когато водата се затопли малко преди точката на кипене и в нея се потопи чай (на листа или в пакетче) за период не по-малък от 24 секунди, това влияе положително на химичния състав на водата. Експериментът е проведен с различни видове чай – черен, зелен, бял, лайка и ройбос, както насипни, така и в пакетчета, пише lifestyle.bg.
Важно уточнение е, че торбичките, направени от найлон, могат да отделят голямо количество микропластмаса в топлата напитка. За щастие, днес повечето пакетчета се произвеждат от биоразградими материали като целулоза. Именно този тип торбички успяват да абсорбират най-много тежки метали от водата, включително кадмий, хром, мед, цинк и дори олово.
Оказва се, че има значение и колко фин е чаят, който използваме. Ако листата са смлени по-на ситно, както например при черния чай, се абсорбира по-голямо количество тежки метали от водата.
Все пак, учените уточняват, че приготвянето на чай обикновено може да филтрира около 15% от оловото в питейната вода, но това се постига при запарване в продължение на три до пет минути. Колкото по-дълго е това време, толкова повече вредни вещества се абсорбират, пише CNN.
Учените отбелязват, че чаят има голяма активна повърхност, свързана не само с абсорбирането на вещества, но и с освобождаването на ароматни съединения във водата. Въпреки тези открития обаче, те подчертават, че накисването на пакетче чай в чашата не може да замести филтрирането на водата, което остава най-добрият начин тя да стане напълно безопасна за консумация.