24 C
Пловдив
понеделник, октомври 14, 2024

НИНКН: Оградата на Небет тепе е недопустима и вредна

БСДД

Поставената ограда на Небет тепе е недопустима и вредна, каза пред Радио Пловдив директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров. Становището на института, което се позовава и на министерството на културата от 2022- ра година в същия дух, е изпратено до Общинските съветници на Пловдив.

На негова база от групата на ПП- ДБ отново настояха за премахване на металната ограда. Поставянето на оградата предизвика обществено недоволство, а кметът Костадин Димитров обясни, че тя е има за цел да възпира вандалите.

Арх. Петър Петров каза, че е направена проверка на място. Има и позиция на министерството на културата от 2022 година, цитирана в писмото до Общинския съвет.

Препоръката е да състави комисия и да се прецени как да се действа, защото дори премахването на бетонната основа на оградата е проблем. Тази комисия трябва да се инициира от кмета на Пловдив, с когото имаме добър диалог, да се включат представители и на министерството на културата, смята директорът на НИНКН.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук