18 C
Пловдив
сряда, октомври 9, 2024

Новата пандемия: До 2050 г. всеки втори ще е с късогледство

Висенето часове наред пред екрана – основен виновник за тревожната прогноза

До 2050 година се очаква повече от половината население в света да страда от късогледство, според данни на световни проучвания. В днешно време почти всеки прекарва часове наред пред екрана на компютър, телефон или таблет, независимо дали за работа или удоволствие.

Според експертите това води до зачестяване на зрителните проблеми, което се превръща в една нова глобална пандемия, съобщава Нова тв.

„Според направени световни проучвания се предвижда, че през 2050 година пациентите, които ще имат късогледство и високостепенно късогледство, ще бъдат около 50 милиона и наистина това се приема като съвременната пандемия“, каза офталмолог д-р Галя Христова. Сред главните причини за това е дългото стоене пред екрана, не само на децата, но и на възрастните.

„Вредните навици при децата са свързани с това, че все по-малко нашето ежедневие е свързано с дейности навън, не всички деца спортуват. Много по-малко от тях имат навика да излизат през деня, а е задължително час-два да прекарваме в свободни пространства“, добави тя.

При възрастните обаче има и други вредни навици, които нарушават зрението. „При другите пациенти, които са възрастни съответно тези навици са тютюнопушенето, остават другите зависимости, които няма да коментирам и работа, която е свързана пред екрана. Ние сме застанали пред едно бюро и гледаме няколко устройства“, добави д-р Христова.

Късогледството има различни степени, като някои са по-леки, а други могат да доведат до по-сериозни усложнения.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук