Фъстъци, мляко и пшеница отдавна се смятат за класическите алергени, предизвикващи сериозни реакции при чувствителни хора. Но ново изследване на Доминик Сабуро-Леклерк от Allergy Vigilance Network и колеги от Университетската болница в Реймс, Франция, показва, че все повече други храни също крият сериозни рискове както за възрастни, така и за деца, съобщава The Times.
Сред новите „проблемни продукти“ попадат борови ядки, елда, грах, леща и други бобови култури, както и козе и овче мляко и сирена. Опасност крият също кивито, ябълките и някои пчелни продукти – мед, пчелен прашец и пчелно млечице.
Изследователите са анализирали близо 3000 случая на анафилаксия – тежка и животозастрашаваща алергична реакция, докладвани от лекари във Франция. В 413 от тях причината е един от осем нови алергена, които не са включени в задължителния списък за етикетиране в ЕС. В два случая реакцията е била фатална.
Учените настояват за актуализация на списъка с алергени, които задължително трябва да се отбелязват на опаковките на храните.
Алергиите вече не са „детски проблем“
Данни от Обединеното кралство потвърждават тенденцията – хранителните алергии при възрастни се увеличават. Според предварителен доклад на Агенцията по хранителни стандарти (FSA) около 6% от възрастните британци – или 2,4 милиона души – страдат от клинично доказани хранителни алергии.
„Алергиите отдавна се смятат за проблем в детството, но много хора ги развиват и в зряла възраст“, обяснява проф. Клеър Милс от Университета в Съри. Тя подчертава и друг проблем – много случаи при възрастни остават недиагностицирани.
Алергия или непоносимост?
Мнозина бъркат двете състояния. Разликата е съществена:
-
Алергията засяга имунната система и може да доведе до тежки реакции – включително анафилаксия.
-
Непоносимостта е свързана с трудности в храносмилането на определени вещества и причинява дискомфорт, но не е животозастрашаваща.
Новите рискови храни
Освен добре познатите 14 основни алергена, които по закон се отбелязват на етикетите, учените обръщат внимание и на продукти, които не са в този списък, но причиняват сериозни реакции:
-
козе и овче мляко;
-
борови ядки и песто;
-
грах, леща и елда;
-
киви и ябълки.
„Най-опасни се оказват козето и овчето мляко, тъй като могат да предизвикат тежки реакции, а присъствието им често остава скрито в готови ястия и сосове“, предупреждава Сабуро-Леклерк.
Влиянието на модерните диети
Преминаването към растителни и веган диети излага хората на нови алергени. „Хората, които избягват кравето мляко, често го заменят с алтернативи, които също могат да предизвикат реакции“, казва проф. Милс.
Според Allergy UK зачестяват случаите на алергии към грах – често използван в протеинови шейкове и барове. При висока концентрация граховият протеин може да предизвика реакции дори при хора, които понасят обичайна порция грах.
Може ли да развиете алергия в зряла възраст?
Да. Възможно е човек, който десетилетия е консумирал определена храна без проблеми, изведнъж да развие тежка реакция. Причина за това може да бъде контакт с различни сортове или нови видове храни.
„Една от най-честите алергии при възрастни във Великобритания е към ракообразни“, обяснява проф. Пол Търнър от Империал Колидж Лондон. „Промените в вноса и обработката на храни доведоха до поява на нови видове скариди и раци, които могат да отключат реакции.“
Експертите са единодушни: хранителните алергии вече не са рядкост и не засягат само деца. Появата на нови алергени, свързани с промените в хранителните навици, изисква по-внимателно следене, ясни етикети и по-добра информираност сред потребителите.