Новите изисквания за здравословното хранене в училищата в България, които бяха предложени от Министерството на здравеопазването. Основната цел е да се изградят добри хранителни навици у подрастващите и да се намали рискът от хронични заболявания в бъдеще. В новата наредба се забраняват някои популярни, но нездравословни храни като кюфтета, кебапчета, пържени картофи и газирани напитки. В същото време се налага увеличаване на приема на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, като задължително се предлага минимум 400 г зеленчуци и плодове на ден. Освен това, храната трябва да бъде приготвена с методи, които минимизират мазнините, а солта и консервантите трябва да се ограничават.
Статията също така споменава за редица изисквания към месото, млечните продукти и напитките в училищата, като те трябва да бъдат с по-ниско съдържание на мазнини и сол, а месото да бъде без кожа. Специално внимание е отделено и на рибата, която трябва да бъде без кости и кожа. Включени са и подробности за новите правила, които засягат кетъринга и училищните бюфети.
В допълнение, се споменава и какви изисквания за здравословно хранене има във Великобритания, където също се поставят стриктни стандарти за храненето на учениците, като задължително всеки ден трябва да има месо и зеленчуци от различни цветове, а плодовете трябва да бъдат на достъпно място.