Ново проучване на Калифорнийския университет предполага, че консумацията на някои популярни готварски олиа може да ускори развитието на рак на простатата. Учените са наблюдавали 100 мъже с ранен стадий на заболяването и са установили, че проста диетична промяна може да забави растежа на туморите.
Изследването показва, че мъжете, които са консумирали по-малко растителни олиа като рапично и царевично, и повече храни като сьомга, са имали по-бавно растящи тумори.
Причината се крие в състава на мазнините:
- Омега-6 мазнините, които се съдържат в семенните олиа, повишават възпалителните процеси в тялото, което може да улесни разпространението на раковите клетки.
- Омега-3 мазнините, богати в рибените масла, предпазват от възпаления и подпомагат имунната система.
В рамките на проучването половината от пациентите са били поставени на диета, бедна на омега-6 и богата на омега-3. Това е включвало намаляване на пържени храни, чипс и тестени изделия, и увеличаване на консумацията на риба тон и сьомга.
След една година резултатите били категорични:
- При пациентите на диета, признаците за агресивност на рака са намалели с 15%.
- При тези на стандартна западна диета, те са нараснали с 24%.
„Тази разлика ясно показва, че промяната в храненето може да помогне за забавяне на растежа на рака и дори да отложи необходимостта от по-тежки терапии,“ казва проф. Уилям Аронсън, ръководител на изследването.
Новото проучване се появява дни след друго изследване на Университета на Южна Флорида, което свързва семенните олиа с ръста на рака на дебелото черво при млади хора.
Въпреки това, водещи медицински институции в САЩ продължават да твърдят, че семенните олиа са безопасни и не са пряко свързани със сериозни заболявания. Авторите на изследването също уточняват, че са необходими още проучвания, преди да се правят категорични заключения.