11 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

Общинските съведници обсъждат: Да стане ли част от ул. „Христо Г. Данов“ пешеходна

БСДД

Общинските съветници ще обсъждат на сесията в четвъртък да стане ли пешеходна зона ул. „Христо Г. Данов“ в частта й от кръстовището на ул. „Бетовен“ до бул. „Руски“. Предложението за трансформирането на улицата е на кмета на „Централен“ Георги Стаменов.

В мотивите  се посочва, че преди реконструкцията, улицата в посочения участък е разполагала с над 55 паркоместа за служебно ползване. По-голяма част от тях са на EVN, районната администрация, КНСБ и работещите в Природонаучния музей и Дома на младоженците. На живеещите в зоната не са били осигурявани паркоместа, нито на търговските обекти.

Георги Стаменов посочва, че в европейските градове пешеходните зони са приоритет и дава пример с главната улица „Княз Александър I“, която е дълга 1,8 км, след като бяха реконструирани Малката главна и улици в кв. „Капана“.

Ограничаването на автомобилната инфраструктура за сметка на удобства за пешеходците ще доводе до по-малко замърсяване на атмосферния въздух, по-малко отделяне на шум в околната среда и е предпоставка за развитие на бизнеса, а във въпросната отсечка има 32 обекта, се посочва в предложението на Стаменов. Добавя се, че Природонаучният музей организира забавления  и в пространството наоколо, а деца и семейства прекарват между 90 и 120 минути в музея.

Според Стаменов по-голямата част от живеещите в района и представителите на бизнеса са склонни да приемат идеята улицата да е пешеходна. Той допълва, че ако ОбС даде съгласие за трансформация на улицата в пешеходна зона, ще бъдат търсени варианти за паркиране в прилежащите улици.Против идеята се обявиха пловдивчани, които живеят в квартала. Те са събрали подписка с над и 120 подписа.

На заседания на постоянните комисии на Общинския съвет  в петък е било представено и становище на регионалните организации на Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите в България, с което се иска от председателя на Общинския съвет да спре процедурата.  „Г-н Узунов, споделяйки тревогите на гражданите и присъединявайки се към тях, се обръщаме с мобла към Вас, да не се предприемат действия от страна на ръководената от Вас институция до пълното изясняване законосъобразността на административните процедури, относно реконструкцията на част от ул. „Христо Г. Данов““, се казва в позицията на КАБ и САБ.Общинските съветници от БСП също не одобряват идеята.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук