20 C
Пловдив
сряда, октомври 16, 2024

Обвиниха премиера на Словения в оказване на натиск върху полицията

БСДД

Словенската полиция подаде наказателна жалба срещу министър-председателя Роберт Голоб заради предполагаема „намеса в полицейски дела“, съобщават „Политико“ и Ройтерс.

Жалбата, подадена в Специализираната прокуратура на страната, се основава на твърденията на бившия министър на вътрешните работи Татяна Бобнар и бившия временен началник на полицията Бощян Линдав за неправомерен политически натиск, оказван от Голоб върху вътрешното министерство и полицията. Въпреки че точният характер на престъплението, споменато в наказателното обвинение, не е оповестен, Голоб е обвинен в „извършване на корупционно престъпление“, съобщи словенската редакция на регионалната медия Ен1.

Татяна Бобнар подаде оставка преди две години, след като обвини Голоб в оказване на натиск върху нея за някои длъжности в полицейския персонал. Тя подаде сигнал в полицията и прокуратурата и информира парламентарната анкетна комисия относно предполагаемия натиск, оказан върху нейното министерство.

От Специализираната прокуратура съобщиха за Ройтерс, че тази седмица са получили наказателна жалба от полицията относно „даване на подаръци за незаконно посредничество“.

Държавната телевизия РТС СЛО предаде първа късно във вторник, че полицията е повдигнала наказателни обвинения срещу Голоб, чието лявоцентристко правителство, положило клетва в средата на 2022 г., очерта „деполитизация на полицията“ сред своите политически приоритети.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук