Съдържание
Повечето основни хранителни стоки и плодове поскъпват, докато цените на зеленчуците се понижават на борсите у нас през изминалата седмица. Това показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Млечни продукти
Цената на кашкавал „Витоша“ се повишава с 0,43% до 18,07 лв./кг, докато кравето сирене поевтинява с 1,20% и се търгува по 12,00 лв./кг.
Киселото мляко с масленост над 3% е с 2,17% по-скъпо и струва 1,41 лв. за кофичка от 400 г., а прясното мляко поскъпва с 1,38% до 2,35 лв./литър.
Месо и яйца
Замразеното пилешко месо отчита леко повишение от 0,37% и достига 7,09 лв./кг, а яйцата (размер М) поскъпват с 4,71% – до 0,40 лв. за брой на едро.
Кравето масло (125 г) също отбелязва ръст – 0,76%, като се предлага по 3,18 лв. за брой.
Плодове и зеленчуци
Сред плодовете ябълките поскъпват най-сериозно – с 6,90%, до 2,51 лв./кг.
Гроздето също върви нагоре с 4,10% и достига 3,30 лв./кг.
За разлика от тях, при зеленчуците тенденцията е обратна – цените на повечето продукти се понижават.
-
Домати (оранжерийни) поевтиняват с 3,6% и се предлагат по 2,40 лв./кг;
-
Краставици (оранжерийни) губят 5,2% от стойността си до 2,75 лв./кг;
-
Картофи поевтиняват с 3,1% до 1,25 лв./кг;
-
Лук кромид – с 2,8% надолу до 1,10 лв./кг;
-
Зеле се продава средно по 0,85 лв./кг, което е спад от 4,5%.
Данните потвърждават тенденцията от последните седмици – плавно поскъпване при основните храни и плодове, докато цените на зеленчуците се движат надолу в резултат на сезонното предлагане и по-ниското търсене.