От 15 ноември православните християни започват Рождественския (Коледния) пост, който подготвя вярващите за празника Рождество Христово. Това е вторият по продължителност пост след Великия и продължава 40 дни. Той не е толкова строг, колкото Великият и Богородичният пост, и по своя характер е сходен с Петровия.
Постът продължава от 15 ноември до 24 декември. В навечерието му се отбелязват Рождественските заговезни – ден за взаимно опрощение, заговяване с блажна храна и духовна подготовка за периода на въздържание.
През първата седмица и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. В останалите дни (с изключение на сряда и петък) са позволени безгръбначни като охлюви, миди и октоподи, които се приемат за постни.
Традиционно на 21 ноември – Въведение Богородично, както и на 6 декември – Никулден, се разрешава консумацията на риба.