11 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

От Маями до Пловдив: Пекар се върна у нас, за да меси козунак по 300-годишна рецепта

БСДД

Димитър Йолтов е член на Холандската пекарска школа и от тях получава закваска за хляб

Майстор пекар остави Маями, за да се върне в България и да меси хляб и козунаци. Той управлява малка пекарна в Пловдив, а мечтата му е да възстанови старите български традиции и отношението на хората към хляба.

Димитър Йолтов е работил дълго време в пекарната на евреин в САЩ. След като натрупал опит, папки с рецепти и работил по 15-16 часа на ден, се решил да се върне в Пловдив, за да отвори малка пекарна. В Страстната седмица в нея приготвят предимно козунаци.

Баш майстор от Пловдив: Истински български козунак се прави най-малко за 8-10 часа - trafficnews.bg

„Приготвяме три вида козунак – класически, с локум и с шоколад и три вида ядки. Работим с хубави италиански и белгийски шоколади. Съставките са много важни, качеството никога не бива да пада. Българското брашно е уникално, работим само с него“, обясни той.

Сезонът на черешите: Каква реколта се очаква и ще скочат ли цените -  Общество - България - Твоят ден - NOVA NEWS

Пекарната на майстора е една от най-известните в Пловдив. Той е член на Холандската пекарска школа и от тях получава закваска за хляб. Оригиналът е на 300 години и идва от френски манастир.

„Хляб се прави с любов, козунак – също. Нужно е и търпение“, казва майсторът пекар.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук