13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Отбелязваме световен ден на динята

На 3 август отбелязваме световния ден на динята. Тя е известна със сладкия и освежаващ вкус, и високо съдържание на вода – 92%. Динята е страхотен плод, с който може да се хидратирате в горещите дни. Други предимства са високото съдържание на витамини и хранителни вещества, които влияят благоприятно на тялото. Калориите и мазнините, които съдържа са малко, затова може да си хапвате и в по-големи количества.

Дините съществуват от древни времена и имат дълга история. Предполага се, че този плод произхожда от тропическа Африка.Първите доказателства за отглеждането му са преди 4000 години.

Снимка: Getty Images

Динята е символ на лятото и основна съставка за приготвянето на сладолед, сорбе, смути, коктейли и други напитки. Най-често се консумира охладена и нарязана на триъгълни парчета. Може да се използва за направата на някои десерти и в допълнение към салати.

В чест на днешния празник, някои страни организират състезания по надяждане с дини и надплюване с динени семки. У нас няма такива традиции, но този ден, може да бъде повод за вас да се съберете с приятели, да си направите пикник и да се почерпите с плода.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук