7 C
Пловдив
петък, октомври 25, 2024

Откриха 200 кг живак и други опасни вещества в склад в Перник

БСДД

200 килограма живак и други силно опасни вещества бяха намерени в склад в една от индустриалните зони на Перник. По случая са арестувани двама. Трима прокурори разследват случая.

Сигналът за токсичните вещества е стигнал до разследващите на 22 април, но днес бяха изнесени подробности за случая. Властите увериха, че са взети всички мерки и няма опасност за здравето на хората, а отровите вече са преместени.

Складът, където са открити 200 кг. живак и други опасни вещества е обезопасен, запечатан от прокуратурата, а опасните вещества са преместени на друго място.

Складът изглежда занемарен и неподходящ за съхранение на опасни вещества – няма под, покривът е на дупки, липсват прозорци. Наоколо е оживено, има куриерски фирми, фитнес, други складове, автоморги, сервизи, но никой от работещите там не беше чувал за опасния склад.

Фирмата е имала разрешение да борави с живак, но преди няколко месеца то е изтекло. Наемателите на склада влезли в спор със собствениците, разказват наши източници. Разрешение за работа и съхранение на опасни вещества се изважда твърде лесно, а после контролът е нулев, твърдят запознати.

Разследващите не казаха с какво точно се е занимавала фирмата. Дори и с разрешително при боравенето с живак има правила за употреба, забранена е в производствените процеси, в които той се използва като катализатор или електрод. Забранено е и използването му при ръчен добив на злато.

При отравяне с живак се усеща слабост, главоболие,гадене, метален вкус в устата и повръщане. На по-късен етап се появяват и проблеми с храносмилането и нервната система. Особено уязвими са малките деца и бременните.

 

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук