8 C
Пловдив
петък, октомври 25, 2024

Откриха златни бижута на древна мистериозна култура в Казахстан

БСДД

Украшенията показват силно развита занаятчийска индустрия

Археолози са открили златни бижута, върхове на стрели и голямо бронзово огледало в гробни могили, датиращи от преди около 2000 години в района на Туркестан в Южен Казахстан, съобщава livescience.

Смята се, че накитите са изработени по времето на малко известната държава Кангджу, управлявала региона от V век пр. н. е. до IV век сл. н. е. Откритията показват силно развита занаятчийска индустрия в региона, когато държавата Канджу е търгувала с древен Рим, древен Китай и Кушанската империя на юг, се казва в изялвение от местните власти в Туркестан.

В Казахстан откриха златни украшения на древна мистериозна култура

Съдейки по стила – кръгло, с осмоъгълен дъговиден дизайн на гърба и отвор за резба в центъра – бронзовото огледало изглежда е направено в Китай по време на династията Хан, управлявала от 206 г. пр.н.е. до 220 г. сл. Хр.

Според изявлението подобни предмети са били високо ценени в цяла Евразия – сходни по вид огледала са открити в Афганистан и Южен Урал – и са били знак, че жената, до която е погребано, е била богата и влиятелна.

Екип от казахстанския университет „Озбекали Жанибеков“ и местни археолози са открили нови находки в три гробни могили в района на Ордабасин в Туркестан. По думите им две от могилите са били ограбени, но в третата са открити ценни реликви.

В допълнение към бронзовото огледало, находките включват брошка в римски стил, големи и малки мъниста, глинена кана, обувка, катарама за колан, връх на стрела, предназначен за улавяне на птици, както и две златни обеци, за които се смята, че датират от I век пр.н.е.

Обеците са изработени от цветна сплав, известна като „полихроматично“ злато, инкрустирани са с тюркоаз и рубини и имат формата на полумесец, символизираща луната, с декорации във формата на грозде, които отразяват слънчевата светлина. Уточнява се, че находките ще бъдат изложени в Националния музей на Република Казахстан в град Астана.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук