19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Парламентът реши: Първият мандат се провали

Това бе единствената точка в дневния ред на депутатите.

 

Заседанието беше свикано от председателя на НС Росен Желязков вчера, след като от ГЕРБ – СДС внесоха в деловодството на парламента проекта на решение.

 

След продължили близо час дебати, депутатите гласуваха, че първият мандат е неизпълнен.

При гласуването 226 бяха „за“ (бел. от ред. – и ГЕРБ – СДС, и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС). Само един депутат от ПП-ДБ се въздържа.

 

Преди гласуването дебатите по темата стартираха от опозицията.

Корнелия Нинова, лидер на БСП обясни, че има различни мнения за това дали изобщо трябва да се гласува това решение. „Но има еднозначно политическо мнение. Това е един естествен и нормален край на една ненормална коалиция. Тези, които искаха да изчистят мафията, се прегърнаха с нея“, напомни тя.

„Не може да просъществува едно такова управление“, заяви тя. 

„И понеже сме на прага на нови избори, уважаеми български граждани, мислете“, каза Корнелия Нинова. Тя категорично каза, че няма да участва БСП в сглобки и задкулисия, в преговори за втори мандат и да взима третия.

 

Нинова изрази от парламентарната трибуна съжаление към всички дами от преговорния екип на ГЕРБ. „Употреби ви“, заключи тя.

След нея думата взе ген. Атанас Атанасов. Той съобщи, че си задава въпрос и като юрист какви би станало, ако не подкрепи днес НС искането на Мария Габриел.

Атанасов припомни един слоган, за който се е сетил: „Днес е един облачен ден за нашата демокрация„.

ПП-ДБ с ново предложение към ГЕРБ-СДС

Генерал Атанасов разказа за преговорите, но обясни, че няма да разкрива подробности, а съобщи само как дамите от ГЕРБ са излизали четири пъти от залата.

От трибуната на НС той каза, че от ПП-ДБ са готови да осъществят правителство с втория мандат заедно с ГЕРБ – СДС като премиерът е Мария Габриел и бъде следвано всичко, което е договорено преди 9 месеца. „Това не е покана за допълнителни преговори. Това е предложение с израз на готовност да изпълним ангажиментите си, който поехме преди 9 месеца. Дългът към България ни задължава да използваме и последната възможност и да не хвърлим България към криза“. „Очакваме официален отговор“, завърши той.

След това последваха бурни подигравателни аплодисменти от депутатите от ИТН и „Възраждане“.

 

В отговор Георги Свиленски от БСП му каза, че такова нещо не е очаквал от него: той да се моли, а колегите от ГЕРБ да му се смеят. „Само на колене не застанахте“, каза той.  „Наистина ви съчувствам“, каза Свиленски на Атанасов и добави: „Омерзението е ужасно“. Като публично харакири, определи случилото се и Корнелия Нинова.

 

Атанас Атанасов им отговори обаче: „На никого не се молим. Съобразяваме се с мнението на българския народ, които не искат избори и те ще намразят не само вас, но и вас“.

Кирил Петков заяви, че това, което е казал Атанасов не е молба. „Вие не разбирате ли, хора, че, както в политиката, така и в живота най – важното нещо е да си спазваш думата и да не се прави нещо от страх или алчност, а от чувство за дълг. Няма да влизам въобще в преговорни процеси. Има нещо, което е много просто – сложено е на масата – споразумение и в него няма разделяне, взимане, има прозрачен процес. И не да са майки и бащи на депутати, а да са чисти хора.  В това споразумение има и нещо за службите – 30 години те работят, но и за сигурността на българските граждани.

 

„Не сме постигнали изобщо това, което е нормално за една европейска държава и всичко започва от отговорност и дадена дума“, заяви той.

„Не ви харесва, ами да не сте го правили“, каза той на ГЕРБ.

„Имаме ли Воля да направим нещо за България, или ще гледаме цирковете на ИТН и Възраждане? Или ще си запретнем ръкавите и ще кажем България заслужава повече“, заяви от парламемтарната трибуна Кирил Петков.

В отговор на думите му Станислав Балабанов заяви, че днес е много емоционален. А Георги Свиленски му напомни, че моралът е най – важното нещо в политиката и единствено БСП толкова години е устояло на опитите за прегръдки на ГЕРБ.  

 

Цончо Ганев от „Възраждане“ също нападна ПП-ДБ и обясни, че са стигнали дъното. „Аз и една голяма част от българския народ меко казано не се гирдеем, ние се плашим“, каза той от трибуната на парламента и засегна темата за българските войски и Украйна. „Превърщате ни и в ядрени бунище“, каза и още Ганев.

предава: novini.bg

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук