13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Петък 13-ти

Петък 13-и отдавна се смята за символ на лош късмет. Много хора са толкова уплашени от тази дата, че дори не стават от леглото. В САЩ на този ден се губят между 800 и 900 милиона долара, тъй като мнозина не се явяват на работа.

Много хора избягват пътувания, големи покупки или подписване на важни договори. Според данни на Института за изследване на фобиите в Северна Каролина, между 17 и 21 милиона американци страдат от страх пред петък 13-и. Страхът може да варира от лека тревожност до пълна паника.

Тази дата обаче е вдъхновявала тайни общества от края на XIX век, книги от началото на XX век и няколко филма на ужасите.

Подобно на черната котка, счупеното огледало и разпиляната сол, много хора смятат, че петък 13-и носи нещастие. Макар да не е ясно кога точно е възникнало това вярване, страхът от числото 13 съществува от векове.

Докато числото 12 в западните култури символизира завършеност, 13 често е свързано с нещастие.

Корените на суеверието не са напълно ясни, но има няколко хипотези. Една от тях е свързана с Библията – на Тайната вечеря присъстват 13 души (Исус и 12-те апостоли), а на следващия ден, Разпети петък, Исус е разпънат.

Подреждането на местата на Тайната вечеря може да е породило християнското суеверие, че 13 гости на маса водят до лоши последствия, символизиращи смърт.

Негативните асоциации с петък са по-слаби, но се свързват с разпятието на Исус, грехопадението на Адам и Ева и убийството на Авел от Каин, всички случили се в петък.

Друго вярване предполага, че магьосниците се събирали в групи от 12, като 13-ият бил дяволът. Освен това, в Таро, картата с номер 13 символизира смъртта.

Още една теория свързва петък 13-и с 13 октомври 1307 г., когато френският крал Филип IV и папа Климент V започват гонения срещу тамплиерите, довели до масови екзекуции. Оттогава петък 13-и е смятан за нещастен ден.

Тази дата се среща поне веднъж всяка година.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук