17 C
Пловдив
вторник, октомври 8, 2024

Пиенето на бутилирана вода е по-вредно от чешмяната вода

Учени установиха, че може да има вредни химикали

73% от населението на света има достъп до питейна вода

Когато става въпрос за ежедневното пиене на вода, най-безопасният вариант е от бутилка, закупена от магазина, нали?

Ново изследване показва, че това не е вярно. Всъщност чешмяната вода може да се окаже много по-безопасен вариант в повечето райони на света. Това се твърди в коментар, публикуван в списание BMJ Global Health. Според изследователи от Weill Cornell Medicine в Катар бутилираната вода в САЩ често не е подложена на същите строги проверки за качество и безопасност като чешмяната вода, което означава, че в нея може да има повече вредни химикали, проникващи от пластмасовите бутилки.

Смята се, че между 10 и 78% от пробите на бутилирана вода съдържат замърсители, включително микропластмаси и различни други вещества, включително фталати (химикали, използвани за повишаване на устойчивостта на пластмасите). Замърсяването с микропластмаси се свързва с оксидативен стрес, дисрегулация на имунната система и промени в нивата на мазнините. „Въпреки че съществуват краткосрочни прагове на безопасност, дългосрочните ефекти на тези замърсители остават до голяма степен неизвестни“, казват авторите.

Изследователите също така подчертават, че чешмяната вода е по-екологичен вариант. Пластмасовите бутилки за вода, които се купуват всяка минута по целия свят, понастоящем са вторият най-разпространен замърсител на океаните (след найлоновите торбички) и представляват 12% от всички пластмасови отпадъци.

Много малко от пластмасовите бутилки се рециклират, а повечето отиват в депата за отпадъци или в инсинераторите. За създаването на пластмасови бутилки също така са необходими много материали, включително вода – за направата на една пластмасова бутилка са необходими между 17 и 35 литра вода. Според някои проучвания до две трети от бутилираната вода в САЩ е препакетирана чешмяна вода.

Световната здравна организация отбелязва, че около 73% от населението на света има достъп до питейна вода, която е наблизо и не е замърсена.

Според Индекса за екологично представяне (EPI) за 2024 г. чешмяната вода във Великобритания се обработва по едни от най-строгите стандарти, като по-безопасна питейна вода има само в Италия и Сингапур. САЩ са на девето място в света, Канада е на 12-то, а Франция – на 13-то.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук