18 C
Пловдив
петък, октомври 25, 2024

Пловдивски адвокати протестираха срещу избора на главен прокурор

БСДД

Над 50 адвокати от колегията в Пловдив излязоха на протест пред Съдебната палата в града в знак на несъгласие Висшият съдебен съвет, чийто мандат е изтекъл, да избира следващия главен прокурор. Те не са съгласни и с процедурата за избор на председател на Върховния административен съд.

Пловдивската адвокатска колегия бе първата страната, която излезе с позиция срещу избора само на един кандидат за главен прокурор – Борислав Сарафов. Юристите се обърнаха към Висшия съдебен съвет с призив да прекрати двете открити процедуи за избор да сформирането на нов висш съдебен орган.

„Единствената кандидатура за главен прокурор за нас е неприемлива, защото за нас това е предизвестен избор. От една страна считаме, че това лице, което е номинирано за главен прокурор и  ще стане, не е достоен за тази длъжност. Той не отговаря и няма съответните морални качества“, посочи председателят на адвокатската колегия Георги Баев. Той допълни, че адвокатите искат промяна и настояват за политическа воля най-сетне да се избере нов Висш съдебен съвет.

След като протестираха пред съдебната палата, с шествие и облечени в тоги адвокатите отидоха до прокуратурата, където също протестираха мълчаливо.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук