10 C
Пловдив
петък, октомври 25, 2024

По 1200 лв. дават от бюджета за едно дете

БСДД

Държавният бюджет да дава по 1200 лв. на работещи родители с едно дете и по 1500 лв. за две деца, предлагат от КНСБ. От синдикалната организация представиха виждането си как бюджетът за следващата година може да бъде с дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт.

В момента годишният облагаем доход на един от родителите се намалява с 6000 лв. за едно дете, с 12 000 лв. за две деца и 18 000 лв. за три и повече деца. Тъй като данъкът върху доходите е 10 на сто, реално държавната хазна връща на работещите родители 600 лв. за едно дете, 1200 лв. за две деца и 1800 лв. за три и повече деца. Предложението на КНСБ е хазната да връща на родителите 1200 лв. от платения данък върху доходите при едно дете и 1500 лв. при две деца. Това ще струва на държавната хазна близо 1 млрд. лв.

Същевременно от синдикалната организация предлагат нови данъци и вдигане на някои налози, така че общият резултат е увеличаване на приходите в държавния бюджет с 4,7 млрд. лв. Едно от предложенията е въвеждане на данък “вредни храни”, с който да бъдат облагани чипсове и енергийни напитки. Да бъде въведен и данък върху финансовите трансакции в размер на 0,1% за сделки с акции и облигации, предлагат синдикалистите. Такъв данък вече има в 11 държави от ЕС, включително в Германия и Франция, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Този данък може да осигури допълнително в държавния бюджет 600 млн. лв., показват изчисления на Министерство на финансите, цитирани от Пламен Димитров.

Данъкът върху печалбите на фирмите да бъде увеличен от сегашните 10% на 15%, което ще донесе допълнителни приходи в бюджета от 2,2 млрд. лв., предлагат от КНСБ. Наред с това синдикалната организация иска данъкът върху дивидентите да нарасне от 5% на 10%, което ще осигури допълнително 100 млн. лв. Сега често собственици на фирми плащат 10% данък върху печалбата и 5% данък върху дивидента, взимат парите и плащат с част от тях заплати в плик на работниците, каза Пламен Димитров. Така формите спестяват налози от плащане на осигуровки и данъци върху заплатите на работниците. Според Пламен Димитров ниският данък върху дивидентите допринася за сивия сектор в икономиката.

Сред другите предложения на синдикалната организация е връщане на ДДС на 20 на сто за ресторантите и за хляба, както и въвеждане на дигитален данък. Идеята е големите онлайн платформи да плащат данък в страната за реализираните печалби от дейността си тук. Свръхпечалбите на банките също да бъдат обложени, настояват от синдикалната организация. Пламен Димитров обясни, че има действащ регламент на ЕС, който позволява свръхпечалбите на банките да бъдат обложени с данък от 33%, но този регламент не е приложен в България. Сред другите предложения на КНСБ е вдигане на осигуровките с 5% постепенно пред годините, като с бюджета за 2025 г. се започне с увеличение с 1 на сто.

Изчисленията показват, че всички тези мерки ще доведат до увеличение на приходите в бюджета с 4,7 млрд. лв. От тях 1,6 млрд. лв. да бъдат дадени за увеличение на заплатите на работещите в бюджетната сфера, настояват от КНСБ, а останалите може да бъдат използвани за намаление на бюджетния дефицит или за други разходи.

Заплатите на преподавателите в университетите ще нараснат средно до 3880 лв., а минималната заплата на асистентите ще достигне 2694 лв. през 2025 г., ако бъдат изпълнени правилата на Закона за висшето образование. Това стана ясно след форум, посветен на висшето образование, с участието на синдикати и ректори на държавни висши училища.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук