В България, както и в целия Европейски съюз, броят на отглежданите селскостопански животни продължава да намалява, което води до засилен внос на месо. Според данни на Министерството на земеделието, през миналата година над 60% от консумираното месо в страната не е било българско.
Спад във всички сектори
Никой от най-разпространените видове животни не е отбелязал ръст през изминалата година. Най-сериозен е спадът при козите, чийто брой е паднал под 150 хиляди.
- Овце: Броят им е намалял с 5%, но все още са над 1 милион. България остава в топ 10 на държавите в ЕС по брой на отглеждани овце.
- Свине: Те са 700 хиляди.
- Говеда: Малко над половин милион.
- Биволи: Най-редкият вид, чийто брой е под 20 хиляди.
Производство на месо
Въпреки намаления брой на животните, българското производство на месо е нараснало с над 7% за година. Тези количества обаче са недостатъчни, за да задоволят нуждите на пазара.
Само 37% от месото, което се консумира у нас, е родно производство. Най-голям дял има свинското месо (75%),следвано от телешкото и говеждото (16%) и агнешкото (едва 7%).