15 C
Пловдив
събота, март 29, 2025

По-малко краве мляко, по-високи цени: Какво се случва с млечния пазар в България?

През изминалата година производството на краве мляко в България е намаляло с близо 3%. Основната причина е намаляващият брой животни в стопанствата, което води до ограничено предлагане на качествено мляко и повишаване на цените на млечните продукти. В същото време, на пазара се наблюдава ръст на сирена с растителни мазнини, което налага засилени проверки от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Засилени проверки, но без нарушения

От началото на годината до момента само в Пловдивска област са извършени:

  • 27 проверки в млекопреработвателни предприятия,

  • 110 инспекции в детски заведения,

  • 280 проверки в складове за търговия на едро и заведения за обществено хранене.

До момента не са открити несъответствия в качеството на млечните продукти. От БАБХ напомнят, че сирената, съдържащи имитиращи съставки, трябва да бъдат обозначавани и разполагани на отделни рафтове.

Все по-малко качествено краве мляко

Спадът в производството на мляко се усеща най-силно от млекопреработвателите.

„Много млекопроизводители в нашия район затвориха – над 50% вече ги няма“, споделя Злати Златев, началник производство в млекопреработвателно предприятие в Съединение.

Според него основните причини са:

  • Строгите изисквания за субсидии, които много фермери не успяват да покрият,

  • Намаляването на броя на кравите,

  • Увеличените разходи за транспорт – преди млякото е било доставяно от разстояние до 30 км, а сега то достига до 100 км, което оскъпява крайния продукт.

За да отговаря на стандартите за бяло саламурено сирене, млякото трябва да идва от животни, хранени с поне 80% български фураж.

„За производството на един килограм сирене са необходими минимум 6,5 литра краве мляко. Всичкото мляко, което използваме, е българско и се преработва в рамките на 24 часа“, уточнява Златев.

Как да разпознаем качественото сирене?

Производителите предупреждават, че с просто око е трудно да се различи истинското сирене от това с растителни мазнини. Технологът Ивънс Мутафов съветва потребителите да обръщат внимание на следните признаци:
✅ Изразен млечно-кисел балансиран вкус,
✅ Порцеланов лом и еднороден цвят,
✅ Умерена твърдост,
✅ Ако се накисне във вода, сиренето трябва да запази структурата си.

Цените остават стабилни, но поскъпване е въпрос на време

В момента цената на кравето сирене не се е повишавала, но след Великден се очаква ръст в цената на овчето мляко.

„Нашето краве сирене струва 18.60 лв./кг. Разходите по транспорт и дистрибуция увеличават крайната цена, като в магазините тя нараства с около 20%“, прогнозира Златев.

Според проучване на медията, между мандрата и търговската мрежа цената на сиренето нараства с 4 до 6 лева на килограм.

Търговците също потвърждават, че клиентите продължават да купуват сирене, но в по-малки количества и предпочитат вакуумирани разфасовки.

„Ние често зареждаме директно от мандрите, което ни позволява да предлагаме по-ниски цени. Например, ако дистрибутор ни продава сиренето на 20 лв., от мандрата го взимаме за 16 лв.“, споделя Надежда Шомова, собственик на магазин за хранителни стоки.

Какво предстои?

Докато предлагането на качествено българско мляко намалява, потребителите трябва да бъдат все по-внимателни при избора си. Прозрачността на пазара зависи не само от проверките, но и от информираността на купувачите, които трябва да познават разликата между истинско сирене и имитиращи продукти.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук