През изминалата седмица яйцата и брашното поскъпват с над 5%, докато повечето плодове и зеленчуци поевтиняват, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предава БТА.
Общото движение на цените
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който измерва динамиката на хранителните стоки на едро в България, нараства с 0,85% до 2,366 пункта. Миналата седмица той беше на ниво от 2,346 пункта.
Поскъпване при основни храни
-
Яйцата (размер М) са с 7,4% по-скъпи и се продават по 0,35 лв. за брой.
-
Брашното тип 500 поскъпва с 5,6% до 1,48 лв./кг.
-
Кравето сирене се увеличава с 1,1% до 11,40 лв./кг, а кашкавалът „Витоша“ – с 0,7% до 18,23 лв./кг.
-
Прясното мляко (3% масленост) е с 1,5% по-скъпо – 2,40 лв./л.
-
Лещата продължава да поскъпва – с 1,8% до 4,52 лв./кг.
-
Захарта е с 1,3% нагоре – 1,85 лв./кг.
Поевтиняване при месо и млечни продукти
-
Пилешкото месо леко поевтинява – с 0,1% до 6,45 лв./кг.
-
Кравето масло (125 г) пада с 1,5% до 3,06 лв.
-
Киселото мляко (3% масленост) е с 0,2% надолу – 1,30 лв. за 400 г.
Зеленчуци: сериозен спад в цените
-
Зрелият лук поевтинява най-много – със 17,2% до 1,06 лв./кг.
-
Зелето е с 10,8% надолу – 1,27 лв./кг.
-
Зелената салата пада с 9,6% до 0,90 лв./брой.
-
Краставиците са с 9,3% по-евтини – 3,22 лв./кг.
-
Картофите също намаляват – с 0,9% до 1,34 лв./кг.
-
Единственият зеленчук с ръст в цената е зрелият чесън – с 4,1% до 6,80 лв./кг.
Плодове: повечето поевтиняват
-
Най-сериозен спад има при мандарините – с 10% до 2,49 лв./кг.
-
Бананите намаляват с 1,6% до 2,74 лв./кг, а ябълките – с 3,6% до 1,82 лв./кг.
-
Лимоните и портокалите са единствените плодове с поскъпване – съответно с 4,1% (до 2,53 лв./кг) и 1,9% (до 2,19 лв./кг).
Тези ценови движения отразяват динамиката на пазара, като при плодовете и зеленчуците се наблюдава традиционно поевтиняване с настъпването на пролетта.