По-високи цени на повечето зеленчуци отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) през тази седмица. Най-сериозен ръст има при краставиците и тиквичките.
Краставиците поскъпват с 26,53% и достигат 2,90 лв. за килограм, а тиквичките – с 21,77% до 1,60 лв. за килограм. Значително увеличение има и при картофите – с 10,06% до 1,05 лв. за килограм.
При червените чушки цената се повишава с 8,08% до 2,30 лв., а при зелените – с 4,70% до 1,96 лв. за килограм. Доматите също поскъпват – с 4,48% до 2,80 лв. за килограм.
Зелето запазва цената си от миналата седмица (1,04 лв. за килограм). По-евтини са морковите – с 2,62% понижение до 1,19 лв., както и зрелият лук – с 2,31% до 1,10 лв. за килограм.
При плодовете поскъпване се отчита при дините (+10,32% до 0,62 лв. за кг) и гроздето (+1,49% до 3,13 лв. за кг). В същото време ябълките поевтиняват със 7,51% до 2,34 лв., лимоните – с 2,58% до 3,77 лв., а бананите – с 0,71% до 2,79 лв. за килограм.
При млечните продукти кравето сирене леко поевтинява с 0,49% до 12,12 лв. за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ – с 1,53% до 17,90 лв.
Киселото мляко (3 и над 3% масленост) поскъпва с 2,62% до 1,41 лв. за кофичка (400 г), а прясното мляко – с 1,75% до 2,33 лв. за литър.
Кравето масло се търгува по 3,17 лв. за пакетче (125 г) – минимален спад от 0,32%.
При месото замразеното пилешко поевтинява с 0,32% до 6,95 лв. за килограм, а яйцата (размер М) запазват цената си – 0,38 лв. за брой на едро.
Сред останалите основни храни оризът поскъпва с 2,13% до 3,35 лв. за килограм, докато брашното тип 500 поевтинява с 4,23% до 1,45 лв. за килограм.
Олиото поскъпва с 5,15% до 3,35 лв. за литър, а захарта поевтинява с 1,77% до 1,78 лв. за килограм.
Намаления има и при зрелия фасул – с 2,76% до 4,16 лв., и лещата – с 3,25% до 3,99 лв. за килограм.
