13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Посрещаме на 7 юли християнския празник Голяма света Неделя

На 7 юли християнският свят отбелязва празника Голяма света Неделя, свързан с почитта към светицата Кириакия, известна в България като Света Неделя. Гръцката светица, родена в Мала Азия през III век, се отличава със своето силно религиозно посвещение и решителност да посвети живота си на Бога.

Историята на Света Неделя

Света Кириакия, чието име означава „Неделя“ на български, от малка се посвещава на Бога и решава да пази целомъдрие за „небесния жених“. Много знатни младежи се опитват да я вземат за съпруга, но тя отказва на всички, заявявайки, че се е сгодила за Христа. Заради своята вяра и отказите си, Кириакия е хвърлена в тъмница, където е подложена на жестоки мъчения и горена с огън. Въпреки това, Божиите чудеса ѝ помагат и раните ѝ зарастват.

На 7 юли 289 година, по време на управлението на император Диоклетиан, войниците посичат младата девойка с меч. По-късно нейните мощи са пренесени в столицата на Второто българско царство, Търново, където патриарх Търновски, свети Евтимий, написва „Похвала на светата великомъченица Неделя“.

Народни традиции и обичаи

Св. Неделя е изобразявана в иконите като красива девойка, облечена в народна носия, символизираща връзката ѝ с българския народ. Народният култ към светицата е силно развит в Странджа, Сакар, Пирин и Родопите, където празникът ѝ носи различни имена като Света Пресвята, Пресвета Неделя, Къса Неделя, Голяма Неделя, Опална Неделя, Стара Неделя и Прясната Неделя.

Вярвания и забрани

В тези региони е запазено вярването, че „Голямата Неделя е майка на всички недели в годината“ или „майка на неделния ден от седмицата“. На този ден не трябва да се извършва никаква работа, тъй като се вярва, че светицата ще се разсърди и ще накаже с болести и смърт жените, които нарушават забраната.

Обредни практики

По случай Голяма Неделя стопанките приготвят обредни питки, които раздават в черква, до параклис или оброчище, носещи името на светицата. Освен това, на този ден болните се къпят в лековити извори и се мият с лековита вода от аязмата, вярвайки, че това ще им донесе изцеление.

Честит имен ден на всички, които носят имената: Неделя, Неделчо, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук