13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Повдигнаха обвинение на още един мъж за търговия с радиоактивния америций в Пловдив

Трети мъж се е сдобил с обвинение за нерегламентирана търговия с америций. Очаква се утре прокуратурата да поиска от Окръжния съд в Пловдив да определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ както за него така и за другите двама, които още вчера бяха обвинени, предаде Нова.

Както писа, вчера МВР, ДАНС и прокуратурата разкриха на съвместен брифинг повече подробности за групата, хваната с радиоактивния материал. „При 6 претърсвания и изземвания на територията на Пловдив, Карлово и вилната зона около града и селата Първенец и Калековец са открити 80 плочки от изотопа, представляващ източник на йонизиращо лъчение“, съобщи тогава наблюдаващата прокурорка Славена Костова. Продавачите са търсели по 5000 евро на плочка.

По думите на вътрешния министър Атанас Илков групата не е успяла да продаде нито една. Освен в индустрията, веществото може да се използва за направата на мръсна бомба – устройство, съчетаващо конвенционален експлозив и източник на йонизиращо лъчение.

Единият от задържаните притежава имот в Карлово, долепен до Районното управление в града. Племенникът му също живее там и твърди, че вътре не е открито нищо. „Дойдоха хората от прокуратурата, прегледаха имота, не се е съхранявало никога тук такова нещо“, каза Георги Кулов. Според него чичо му е животновът – отглежда крави. Не знае да се е занимавал с незаконна дейност.

Мъжът добави, че около къщата е направено замерване на радиационния фонд и всичко е било в нормата. „Ако имаше радиация в имота, щяхме да сме запечатани поне на 20 метра. А ние не сме“, заяви Кулов. Живеещите в района обаче са притеснени, тъй като все пак става въпрос за радиация.

Вътрешният министър Атанас Илков успокои, че няма опасност за здравето и живота нито на обикновените хора, нито на служителите на реда, които са били в близост до пластините. Иззетото количество америций е в хранилище за радиоактивни отпадъци. Мъжете, които са се опитали да продадат радиоактивния материал, са били под денонощно наблюдение от службите и така не е допусната сделка.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук