13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Предизвикателството продължава: Депутатите отново избират председател

Депутатите ще направят нов опит да изберат председател на 50-ото Народно събрание

След като първият опит да изберат председател на 50-ото Народно събрание се провали, депутатите ще се съберат отново, за да направят втори опит. В предишните два тура никой от кандидатите не успя да събере необходимите гласове.

Най-много гласове получи кандидатът на ГЕРБ Рая Назарян – 115, подкрепена от ГЕРБ-СДС и ДПС. Кандидатът на Възраждане, Петър Петров, остана на второ място с 41 гласа, подкрепен от депутатите от неговата партия и трима от ИТН. Другите кандидати – Силви Кирилов от ИТН и проф. Юлияна Матеева от “Величие” – също не получиха нужните гласове.

Лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов, заяви, че ако Назарян не бъде избрана, страната може да се насочи към нови предсрочни избори. Той настоява за широка коалиция и кабинет, подкрепен от възможно най-много партии.

Подкрепата за Назарян беше изразена и от председателя на ДПС, Делян Пеевски, който настоява, че най-голямата политическа сила трябва да излъчи председател.

Сега, с нуждата от 121 гласа за мнозинство, депутатите ще се опитат отново да изберат своя председател, докато ПП и ИТН остават твърдо против подкрепа на правителство, предложено от ГЕРБ или ДПС.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук