16 C
Пловдив
събота, април 26, 2025

Преработените червени меса увеличават риска от деменция, сочи ново изследване

Редица фактори могат да повишат риска от развитие на деменция, като сред тях специалистите все по-често посочват и хранителните навици. Според ново мащабно проучване, публикувано в списание Neurology, консумацията на определен тип храни може сериозно да увреди здравето на мозъка ни.

Изследването установява, че редовната употреба на червени меса – особено преработени продукти като колбаси, салами и бекон – е свързана с повишен риск от деменция и когнитивен спад. Учените са анализирали данни от над 133 700 души със средна възраст 49 години, които са попълвали хранителни дневници, записвайки подробно какво и колко често консумират. В началото на проучването никой от участниците не е страдал от деменция. Те са били проследявани в продължение на до 43 години, като в края на периода 11 173 души са развили заболяването.

Резултатите показват, че хората, които консумират повече преработено червено месо, имат с 13% по-висок риск от деменция в сравнение с онези, които го избягват или приемат в много малки количества. За разлика от това, при консумацията на непреработено червено месо не е установена пряка връзка с увеличен или намален риск от деменция.

Здравните експерти не са изненадани от тези изводи. Преработените меса са известни с високото си съдържание на наситени мазнини, натрий и захари – вещества, които вредят не само на сърдечно-съдовата система, но и на мозъка. Според д-р Дана Хунес, клиничен диетолог, тези продукти могат да предизвикат възпаление, да повишат риска от диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, както и да ускорят образуването на плаки в мозъка – един от ключовите механизми при развитието на деменция и когнитивни нарушения.

Допълнително внимание заслужава веществото триметиламин N-оксид, често откривано в преработените меса, което също е свързано с по-висок риск от деменция и болестта на Алцхаймер. Високото съдържание на натрий в тези храни повишава кръвното налягане, нарушава притока на кръв към мозъка и увеличава вероятността от съдова деменция.

Предвид тези рискове, здравните експерти препоръчват да ограничим консумацията на преработени месни продукти, за да поддържаме когнитивното си здраве. Вместо тях можем да включим в менюто си по-здравословни алтернативи като бобови растения, ядки, риба или пилешко месо, които подпомагат мозъчната функция и намаляват възпалителните процеси в организма.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук