14 C
Пловдив
сряда, октомври 16, 2024

Превръщат празни офиси в жилища в Сан Франциско

БСДД

Сан Франциско улеснява превръщането на празни офис сгради в жилища – ход, който цели да смекчи жилищната криза в града и да съживи изпитващите затруднение централни части, пише Блумбърг.

Беше прието данъчно облекчение за строителни компании, за да превърнат до 465 хил. кв.м офис площи до 2030 г. в жилища. Мярката беше предприета в момент, когато технологичният сектор, който е от ключово значение за икономиката на Сан Франциско, ограничава присъствието в офисите и броя на служителите си. Големи компании като Meta и Salesforce намалиха използваните площи, като позволиха на служителите си да работят от къщи.

Кметът на Сан Франциско Лондон Брийд заяви, че инициативата ще помогне за трансформирането на центъра на града от бизнес район с работно време от 9 ч. до 17 ч. в квартал със смесени функции, обитаван 24 часа в денонощието. „Центърът на Сан Франциско преминава през период на промяна и има огромна възможност за привличане на инвестиции“, посочи тя.
Брийд подкрепя намирането на иновативни решения за площите, като дори предложи миналата година футболен стадион да замени мол Westfield San Francisco Centre в центъра на града, след като собствениците му се отказаха от имота.

Сан Франциско се отличава с възможностите си за превръщане на офис сгради в жилища спрямо други градове благодарение на формата и размера на сградите, височината на тавана и близостта до градски транспорт. Но строгите градоустройствени и строителни правила в Сан Франциско, наред с високите строителни разходи, създават значителни препятствия за такива проекти, като превръщат много от тях в неосъществими от финансова гледна точка.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук