13 C
Пловдив
петък, септември 27, 2024

Продадоха писмо на Айнщайн за близо 4 милиона долара

Писмо на Айнщайн за ядрената програма на нацистка Германия беше продадено за почти 4 милиона долара.

Писмо на Алберт Айнщайн до 32-ия президент на САЩ Франклин Рузвелт беше продадено на търг за 3,992 млн. долара. В него един от основателите на съвременната теоретична физика предупреждава, че нацистка Германия може да създаде ядрена бомба. Стойността на документа се оценяваше на 4-6 млн. долара. Търгът беше организиран от аукционна къща Christie’s.

Писмото е написано на пишеща машина в два екземпляра и е с дата 2 август 1939 г. Текстът е продиктуван от Алберт Айнщайн на немски език, а след това е преведен на английски от неговия ученик унгарския физик Лео Силард. Именно Силард, заедно с колегите си Юджийн Уигнър и Едуард Телър, помолил Айнщайн да предупреди президента на САЩ за възможна ядрена заплаха от страна на нацистка Германия.

Първата версия, която е изпратена на американския президент, от 1945 г. се намира в президентската библиотека и музей на Рузвелт в Ню Йорк. Вторият, по-кратък, с подписа на Айнщайн, е бил в частната колекция на съоснователя на Miscrosoft Пол Алън. Christie’s обяви решението да продаде лота на търг през юни 2024 г.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук