19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Проектът „Светът на траките“ позволява с 3D технология да се влиза в тронната зала на Севт Трети

Туристи ще надникнат под водите на язовир „Копринка“, без да се намокрят

Мнозина знаят, че под водите на днешния язовир „Копринка“ край Казанлък се намират останките на някогашната тракийска столица Севтополис. А как е изглеждала тя?

Останките са открити при строителството на язовира в края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век и въпреки че са били много ценни, неизбежното се случило – след като били проучени от археолозите, те били залети завинаги от водите на язовира в името на индустриализацията на страната – най-важната задача по онова време.

В началото на този век по времето на казанлъшкия кмет Стефан Дамянов се заговори за проект, при който залятата някога столица на траките да бъде отвоювана от водата и показана на хората. А до археологическите останки трябваше да се стига с лодки. Уви, този проект се оказа твърде амбициозен и скъп, за да бъде изпълнен. И въпреки това

туристите скоро ще могат да видят възстановка на потопения Севтополис

в мащаб 1:10, макетът върху площ от 800 квадратни метра е една от аткракциите в туристическия комплекс „Светът на траките“, който община Казанлък изгражда с европейски средства край град Шипка. Това е недалеч от тракийските гробници Голяма Косматка, Хелвеция, Шушманец и Грифоните.

След като видят на макета Севтополис в целия му блясък, с помощта на специални очила и 3D виртуална реалност гостите ще яхнат машина на времето, която за миг ще ги пренесе през хилядолетията до IV век преди новата ера в тронната зала на тракийския цар Севт Трети.

Там ще опознаят мощта на тогавашните воини и силата на жреческите ритуали. След това спектакъл за сладкогласния Орфей ще успокои страстите, а вино от ръката на тракийски виночерпец ще им върне блаженството на съвремието.

Специална експозиция ще представи пред посетителите макети на 13 от най-значимите находки от Долината на тракийските царе, както е известен районът около Казанлък. Сред тях са бронзовата глава на владетеля Севт Трети и на златния венец от могилата Голяма Косматка.

Четири тематични восъчни фигури – на тракийски цар, тракийска царица, виночерпец и на воин, ще допълват картината. Техните изображения са според образите на запазените стенописи в прочутата Казанлъшка тракийска гробница, открита още през 1944 година.

Освен обособени зони със съвременни средства за представяне на информация и зони за демонстрации комплексът разполага още с 5 къщи за настаняване, кафене, ресторант и информационен център.

Целта е да бъде постигнато съвременно атрактивно и интерактивно представяне на културното наследство на траките, при което посетителят не само да се запознава, но и да съпреживява историята.

Проектът е на стойност малко над 8,6 млн. лева

и се изпълнява по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“. Парите от Европа за него са 5,7 млн. лева. Той включва още вече изградената велоалея от Крън до град Шипка с дължина 6841 метра, благодарение на която с велосипед ще може да се стига от основните туристически обекти в Казанлък: музеите на розата и историческия „Искра“, дома на Чудомир, и Етнографския комплекс до тракийските гробници в землището на град Шипка.

Строителството на нова защитна постройка на тракийската гробница Оструша също е част от този проект, както и спасителните археологически разкопки на неолитните жилища, открити неотдавна край гробницата.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук