28 C
Пловдив
неделя, юли 6, 2025

Проф. Светла Данова от БАН: Българското кисело мляко е първият пробиотик в света

Професор Светла Данова от Института по микробиология към Българската академия на науките (БАН) е посветила професионалния си път на изследването на безценните ползи на млечнокиселите бактерии за човешкото здраве. Нейната работа хвърля светлина върху уникалността на българското кисело мляко, което тя определя като световна емблема.

„Киселото мляко е българската емблема, по която ни разпознават в целия свят. Причината то да е толкова уникално е прословутата българска закваска. Тя е ненадмината и досега никой не е успял да я копира. Именно тя превръща млякото в изключително полезен продукт“, обясни проф. Данова. Тя подчерта, че природата е защитила българското кисело мляко, тъй като то съдържа уникалната партньорска двойка – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. „За разлика от закваските, които се използват в останалата част на света, при нас природата е създала тази съвършена партньорска двойка“, допълни професорката.

По думите ѝ, преплитането на техните полезни активности, в съчетание с качествено мляко, генерира продукт, който има изключително благотворен ефект върху чревния микробиом.

Проф. Данова припомни и историята на откритието, дело на д-р Стамен Григоров. Именно той е откривателят на Lactobacillus bulgaricus, като през 1905 г. публикува своето откритие в западно издание и го представя в Париж.

„Оттам насетне плеяда последователи добавят по нещо още и още. Уникалното признание е признаването на този продукт за първия пробиотик в света„, подчерта проф. Данова пред Bulgaria ON AIR.

Вече 25 години проф. Данова и нейните колеги продължават да изследват иновативни аспекти на млечнокиселите бактерии, допринасяйки за по-задълбоченото разбиране на тяхното значение за нашето здраве.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук