-1 C
Пловдив
петък, февруари 21, 2025

Производството на мляко у нас намалява, вносът расте

Производството на мляко в България продължава да намалява, сочат данни на европейската статистика към септември 2024 г. Според информацията страната ни е добила с 3,4% по-малко мляко на годишна база, съобщава БНТ.

В същото време големите производители масово внасят мляко от чужбина, което засилва конкуренцията за българските фермери. Според справка на Министерството на земеделието, най-големият вносител на мляко за България е Германия, докато Румъния води по обеми на внос.

Българските фермери под натиск заради ниски цени

Местните производители алармират, че вносното мляко пристига на по-ниска цена, което води до занижени изкупни стойности за българските ферми.

„Суровото мляко, което изкупуват мандрите, варира между 90 ст. и 1,30 лв. за литър, с ДДС и транспортните разходи може да стигне до 1,40 лв.. Големите мандри получават по-ниски цени, защото изкупуват по-големи количества“, обяснява фермерът Стефан Вълков, който управлява малка семейна кравеферма.

Освен ниските изкупни цени, друг сериозен проблем за млекопроизводителите е забавянето на плащанията от изкупвачите, което допълнително затруднява бизнеса.

„Идват дори от Пловдив, за да вземат мляко, но въпросът е дали го плащат навреме“, коментира Вълков.

Оцеляване чрез собствено производство

За да се справят със ситуацията, много малки фермери търсят алтернативи, като затварят производствения цикъл и сами произвеждат млечни продукти.

Стефан Вълков от години вече не продава млякото си на прекупвачи, а е започнал производство на сирене и кашкавал, като е отворил и собствен магазин в Русе.

Според него част от фирмите използват вносни заготовки за кашкавал, за да компенсират недостига на мляко.

„Изпарява се в гореща вода и от едно парче стават две. Въпреки това, цената остава висока – виждал съм кашкавал в големи вериги за над 30 лв. за килограм. А разликата не е в количеството мляко, което влагат“, споделя фермерът.

Истинският кашкавал, според него, трябва да се точи на конци и да не се разтича при запичане.

Таван на цените или пазарен баланс?

Вълков и колегите му смятат, че не трябва да има таван на цените на млечните продукти, а по-скоро усреднена стойност, която да отчита както разходите на производителите, така и реалната стойност на продукта.

Ситуацията в сектора остава напрегната, а фермерите търсят нови начини да запазят бизнеса си въпреки нарастващата конкуренция от вносните продукти.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук