Начало ЗдравеПроучване: ултрапреработените храни повишават риска от деменция и алцхаймер

Проучване: ултрапреработените храни повишават риска от деменция и алцхаймер

от NewsPoint.bg
0 коментари

Негативните ефекти от силно преработените храни върху общото здраве са отдавна известни. Те оказват пагубно влияние върху сърцето и черния дроб, повишават вредния холестерол и са пречка пред постигането на добра физическа форма.

Често обаче се пренебрегва въздействието им върху най-важния ни орган – мозъка.

В стремежа си да установят кои храни са най-вредни за умственото здраве, учени съставиха своеобразна „пирамида на нездравословното хранене„. Резултатите, макар и очаквани, са притеснителни.

🧠Най-Опасните Комбинации

Според анализа, най-сериозни рискове за мозъчната функция носят ултрапреработените месни изделия и подсладените газирани напитки като колата.

Изследователите предупреждават, че само една допълнителна порция дневно от тези продукти може значително да увеличи вероятността от когнитивни нарушения. В дългосрочен план това означава повишен риск от деменция и болестта на Алцхаймер.

С други думи, комбинацията от месна пица, колбаси, бекон, бургери или чипс със студена кола може да се окаже истински удар по мозъчното здраве.

Научните Доказателства

Изводите се базират на данни от сериозно изследване на Университета в Мичиган. Екипът е проследил 4750 души на възраст над 55 години. Те са били наблюдавани в продължение на седем години – от 2014 г. до 2020 г., като на всеки две години учените са оценявали състоянието на тяхната памет и мисловни способности.

Досегашните научни данни вече свързваха ултрапреработените храни с редица тежки здравословни проблеми – от наднормено тегло и диабет тип 2 до сърдечни заболявания, депресия и повишен риск от смъртност.

Новото проучване обаче се фокусира конкретно върху това кои „удобни“ храни са най-опасни именно за мозъка, като категорично поставя месните деликатеси и газираните напитки начело в черния списък.

Може също да харесате

Оставете коментар