13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Радев смъмри партиите и институциите, че се снишават за „фундаменталния проблем“ Пеевски(ВИДЕО)

Президентът Румен Радев за пореден път влезе в индиректен сблъсък с председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, само намеквайки, че говори за него, но без да споменава името му. По думите му „голямата българска тема“ е справянето с Пеевски.
Преди дни крилото в ДПС около почетния му председател Ахмед Доган излезе с призив към всички парламентарно представени партии да образуват общ фронт срещу Пеевски и политическата класа да се дистанцира от него.
Пеевски напада остро Радев от известно време с повод и без повод с основен акцент, че държавният глава е „човекът на Москва в България“, а той се афишира като основен защитник на евроатлантическата ориентация на страната, настоявайки, че щял да спре Русия да превземе България. В сряда (4 септември) Пеевски каза, че партията му ще предложи да има публична процедура на всички назначения на президента в институциите, в които той има квоти.
„Той (Радев – бел. ред.) назначава директно хора на Русия, което е проблем за националната сигурност и се надявам агенциите да реагират. ДПС ще предложи да има публична процедура на всички назначения на „мистър Кеш“ Радев. Не може парламентът да назначава всички органи с публична процедура, а той да си пуска после едни укази и да не обяснява на никого как назначава приятели, свои близки и хора на Москва. Това е много опасно за България и трябва да го прекратим“, настоя Пеевски.
Радев подчерта пред журналисти в Раднево: „Примирението със заграбването и унищожаването на бизнеси, с покваряването на цели институции и превръщането им в бухалка, с отявлената корупция, с чадъра над основните герои за грабежа на века – КТБ, всичко това, това примирение ни доведе до състоянието, в което сме днес, а именно – в Народното събрание да проникват тежко компрометирани фигури, с вълчи апетит да се разпореждат с държавните ресурси и със съдбата на българите, опростачването на политическото пространство, рейдърското завземане на партиите, притискането и насаждането на страх.“
Президентът очаква всички институции, служби, прокуратура, Народното събрание и партии ясно да се позиционират по този „фундаментален за бъдещето ни проблем и да предприемат адекватни действия“.
„Виждаме, че в момента партии, партийни лидери са се съсредоточили да представят отново красиви програми и проекти. Да, те са важни, те са необходими, но същите тези партии и лидери са се снишили и не смеят да се позиционират по този фундаментален обществен проблем, защото ако не го направят, всички тези красиви програми и проекти са обречени на провал, защото те не могат да отговорят на основния обществен въпрос. А той е за законосъобразността, за справедливостта и ширещата се безнаказаност, за градивна политика, основана на ценности, за утвърждаването ни като правова европейска държава. Ето това се очаква и това съм сигурен, че обществото очаква от партиите в тази кампания“, отбеляза още президентът.
Според него „най-отблъскващото и обидно и за интелекта на българите, и за нашите евроатлантически партньори“, е, че действията на Пеевски и „тази цялата гротеска се разиграва зад паравана на евроатлантизма“, припомняйки, че той е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

 

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук