25 C
Пловдив
петък, октомври 11, 2024

Радев: Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет

БСДД

„Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет, защото само така ЕС може да изпълнява основната си мисия да осигурява стабилност и просперитет на европейските граждани.

Хиляди човешки животи в Европа в бъдеще зависят от способността ни да анализираме всеобхватно и критично реалностите в контекста на войната в Украйна и да формираме цели и стратегии, адекватни на динамиката на средата за сигурност. Затова е време най-сетне да се използват всички инструменти на дипломацията, за да се постигне по-бързо мир в Европа в съответствие с нормите на международното право“.

Това заяви президентът Румен Радев в изказването си след участие в 19-ата среща на държавните глави от групата „Арайолуш“, която се състоя в град Краков. В Полша българският държавен глава е на посещение по покана на полския си колега Анджей Дуда. По време на срещата си държавните глави обсъдиха основни въпроси на ЕС, включително приоритетни теми от полското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва на 1 януари 2025 година. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

„Президентите на страните-членки на ЕС от групата „Арайолуш“ изразихме в Краков обща подкрепа за стремежа на Европейската комисия в новия си мандат да постави фокус върху развитието на устойчива конкурентоспособност, основана на иновации и научно-развойна дейност. Ключов аспект в тази насока е гарантирането на енергийната сигурност чрез подобряване на свързаността и инвестиции в нови технологии. Това ще повиши автономността на ЕС и ще насърчи европейската индустрия.

Европа повишава и средствата за отбрана и задълбочава трансатлантическото сътрудничество в условията на глобални предизвикателства и заплахи. Неизменна част от укрепването на трансатлантическите връзки е надграждането на способностите на европейската отбранителна индустрия. Това изисква и засилване на индустриалното сътрудничество между ЕС и САЩ, както и реализиране на съвместни проекти особено в научно-развойната дейност, което ще насърчи развитието на европейската икономика.

Процесът на разширяване на ЕС също е важен за стабилността и сигурността на Европа. За да бъде обаче ефективен и необратим, процесът на разширяване трябва да отчита принципа на напредък, базиран на собствените заслуги на отделните страни, изпълнението на необходимите реформи и поетите ангажименти, както и зачитането на правата на човека и върховенството на правото“, съобщи президентът Радев в личния си профил във фейсбук.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук