26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Радев за ротацията: След консултациите ще връча мандат на първата политическа сила

Устойчивост в политиката може да се гради само ако тя почива на ясни принципи и ценности. Прекалено големите компромиси водят до резултати, които не са в полза на българските граждани“. Това коментира президентът Румен Радев в Банско.

Радев отговори на въпрос, свързан с предстоящата ротация в правителството на 6 март.

Президентът увери, че ще изпълни Конституцията и след консултациите с политическите сили ще връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила – ГЕРБ-СДС.

На въпрос за вариант премиерът да е и външен министър, Румен Радев коментира, че не иска да се намесва в работата на правителството и това е въпрос, който ще решат коалиционните партньори. Според него това, което остава като впечатление в българските граждани покрай този въпрос, е, че всъщност няма толкова голямо значение кои ще бъдат „пешките“ на властовата дъска в ролята на министър, „защото виждаме, че решенията се вземат от други хора, на друго място“.

Според президента истинската тема на деня е на съвсем друго място, като той посочи случая с Мартин Божанов – Нотариуса.

„Разнищването на случая с Мартин Божанов е залогът дали България ще продължи да се развива като демократична и правова държава“, каза президентът.

„Виждате, че всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Мартин Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт, единствено с политическа протекция“, коментира държавният глава.

„Нашето общество така и не разбра кой е диктувал в тефтерчето на Филип Златанов, кой е кадрувал чрез Красьо Черния, къде са Пепи Еврото и неговите джуджета и тъкмо затова продължи и варварското разграбване и превземане на държавата, именно в комфорта на безнаказаността“, каза още Румен Радев и посочи, че ще настоява случаят с Мартин Божанов да бъде разнищен докрай.

На въпрос дали този случай доказва наличие на паралелна съдебна власт, държавният глава коментира, че има две опции – „или да бъде разкъсана мрежата, в която мафията ни е оплела, или тази мрежа да задуши държавата“.

По думите на президента е необходима „непоколебима операция за дезинтоксикация на институции, оплетени в престъпни зависимости“.

Според него това е истински тест не само за съдебната власт, но и за правителството и Народното събрание. „Те сега имат големия шанс да изкарат България на нов път, но ако не успят да го направят означава, че или не могат, или не искат да се справят с мафията“, допълни Румен Радев.

Президентът подчерта, че ще използва всички инструменти, с които разполага президентската институция, да настоява случаят да бъде разнищен докрай.

Румен Радев коментира и протестите на земеделците, част от които се очаква да протестират и през следващата седмица.

Той отбеляза, че избухналите протести навсякъде в Европа показват, че Европейският съюз се разминава като амбиции и възможности за разрешаване на този проблем.

„Ако Европа иска да гарантира своята продоволствена сигурност и своята конкурентоспособност, тя трябва да се вслуша в гласа на земеделските стопани и да предприеме мерки навреме“, каза държавният глава.

 

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук