Шаранът е най-честият гост на трапезата
Колкото повече люспи – толкова повече пари
Никулден, който отбелязваме на 6 декември, дава началото на поредицата от зимни празници, които включват Коледа, Нова година, имените дни през януари и приключват на Сирни Заговезни. На този ден, посветен на св. Николай Мирликийски Чудотворец, е разрешено да се яде риба въпреки коледните пости. Най-честият гост на трапезата в този ден е шаранът. Според поверието колкото повече са люспите му, толкова повече пари ще има в къщата. Затова някои хора пазят люспите в портфейла си, а 6 декември е обявен и за ден на банкерите и търговците.
По повод на люспите – чистенето им не е най-приятната работа. Използвайте за целта специален уред-стъргалка, белачка за зеленчуци, ръбовете на лъжица или тъпото на ножа. Движението е от опашката към главата. За да не се разхвърчат люспите навсякъде, предварително сложете шарана в найлонов плик или в голям съд с вода. Именно люспите са причината много домакини да избират други видове риба, но в магазините се продават и т.нар. „голи“ шарани – без люспи.
Месото на шарана е плътно и засищащо, защото е мазно. В същото време е и много крехко. Единственият му недостатък е, че има много дребни костици. Средната големина на тригодишна риба е 2-3 кг, но има и много едри екземпляри – над 30 кг. Най-добри за консумация са шараните от 800 г до 3 кг. Най-добри за пълнене са екземплярите до 3 кг. По-малките са подходящи за паниране. От рибите до 1,5 кг стават най-добрите котлети за пържене.
Пълнен шаран с орехи и лук
Необходими продукти:
1 шаран
30 г орехи
1 морков
1-2 с. л. галета
2 глави лук
4 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
3-4 с. л. доматен сок
1/2 вр. магданоз
1/2 вр. копър
девесил, сол, бял пипер
Начин на приготвяне:
Натрийте шарана отвън и отвътре със сол и със смлян бял пипер. Сложете го в тавичка за печене. Нарежете ситно лука и чесъна и ги запържете за 2-3 минути в зехтина, прибавете настъргания морков и доматения сок. Отстранете от огъня и прибавете ситно нарязаните магданоз и копър, девесила, счуканите орехи и галетата. Разбъркайте добре. Прибавете сол на вкус. Трябва да се получи гъста смес, като паста. Ако е прекалено гъста, добавете съвсем малко вода. С тази смес се пълни шаранът. Плънката, която ви е останала, разпределете в тавичката около рибата. Сипете съвсем малко вода на дъното. Покрийте с фолио и сложете във фурната, загрята на 220 градуса. Печете 30-ина минути, после махнете фолиото, намалете на 200 градуса и печете до готовност. Рибата трябва приятно да се зачерви отгоре.
Филе от сьомга във фолио
Необходими продукти (за 6 порции):
1,5 кг филе от сьомга или друга риба
1 глава лук
1 лимон
50 г масло
100-150 г готварска сметана
2 с. л. зехтин
2-3 стръкчета естрагон
3 скилидки чесън
1,5 с. л. подправка за риба
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на тънки колелца, лимона – на филийки. Филето от риба посипете с подправката за риба. Наредете върху него колелцата лук, поръсете сол и черен пипер. Върху лука подредете лимона. Завийте рибата във фолио, сложете в тава и печете на 180 градуса 40 минути. През това време направете соса. Естрагона и чесъна смелете с блендер, посолете. Разтопете маслото в зехтина и на тънка струя го изсипете при естрагона и чесъна, като разбърквате. Оставете сместа в хладилник най-малко за 30 минути. След това добавете сметаната в сместа и разбъркайте. Поднесете рибата заедно със соса.
Рибник – шаран в тесто
Необходими продукти:
1 шаран – около 1,5 кг
8 глави червен лук
2 ч. ч. смлени на едро орехи
300 г. брашно
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. ч. олио
мащерка, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
За плънката лукът се нарязва на ситно и се задушава в половината мазнина. Добавят се смлените орехи, мащерката, черният пипер и солта. Шаранът се посолява, след което се пълни с готовата плънка. От брашното, киселото мляко, содата се замесва тесто, прибавя му се щипка сол и се разточва. Върху него се слага напълнената риба и се завива с тестото, което трябва да се оформи по рибата. Могат допълнително да се направят очи, уста, люспи и опашка. Намазва се отгоре с останалата мазнина и се пече във фурна около 1 час и 20-30 минути на 180-200 градуса. Рибникът се реже на филии и може да се поднесе и топъл, и студен.
Шаран с праз и ориз
Необходими продукти:
4 котлета шаран
2 стръка праз лук
100 г ориз
1 домат (200 г консерва)
5-6 с. л. олио
50 г орехи
сол, червен и черен пипер
листа целина, магданоз, девесил
Начин на приготвяне:
Поръсете с малко сол и черен пипер котлетите шаран. Загрейте олиото и задушете в него предварително нарязания на ситно праз лук заедно с малко вода. Гответе няколко минути, докато празът омекне и остане на мазнина. Добавете обелен и нарязан на кубчета домат. Оставете на котлона още няколко минути, докато течността се изпари. Измийте ориза и добавете и него. Запържете го, докато стане прозрачен, като бъркате непрекъснато. Накрая сложете всички подправки и малко вода. Прехвърлете ястието в тава, а отгоре наредете парчетата риба, като леко ги притиснете надолу. Поръсете с едро нарязаните орехи. Залейте с вода (съотношението вода/ориз трябва да е 3/1) и сложете да се пече в загрята фурна на 200 градуса за около час.
Хит на седмицата
Панирана риба с чесън и горчица
Необходими продукти:
2 малки шарана
1 лимон
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 с. л. горчица
0,5 ч. ч. брашно
2 яйца
0,5 ч. ч. галета
сол
олио
Начин на приготвяне:
Нарежете рибата на едри парчета и овкусете със сол и лимон. Нарежете на ситно чесъна и лука и ги смесете с горчицата. С тази смес намажете рибата и я оставете да престои 3 часа. Оваляйте всеки къс последователно в брашно, яйце и галета и изпържете в сгорещено олио.