Не съм убеден, че връщането на ДДС за ресторантьорския бранш на 9% ще доведе до намаляване на цените. Това заяви кпред БНР Дарин Стойков, собственик на малък ресторант в София, ПР професионалист и „кулинарен гладиатор“.
„Въпрос на законодателя е да прецени кой бранш, кой продукт или услуга с колко процента ДДС ще бъде облаган. И това е цената, която финалният потребител плаща. ДДС винаги е част от цената на една стока или услуга и ние не го плащаме, а го внасяме. Дали намаляването от 20% на 9% е било направено за облекчаване на ресторантьорския бранш заради COVID кризата, или е било направено, за да се уравни цял един бранш, защото от 2007 г. хотелиерският бранш – комплексната туристическа услуга All Inclusive, в която има страшно много храна – е на 9% ДДС. И този бранш е много по-голям от ресторантьорския – като обеми и като печалби“, коментира той.
Една стока струва толкова, колкото някой е готов да плати за нея, посочи Дарин Стойков.
Според него бизнес средата в България може много да бъде променена и подобрена, но „за регулаторите е по-важно да спазват буквата на закона, отколкото неговия дух“.