26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

„Ройтерс”: „Лукойл” ще внася в България петрол от Казахстан

Б ългария замества вноса на руски петрол със суров петрол от Казахстан, Ирак и Тунис през януари, според пазарни участници и данни на LSEG, съобщава „Ройтерс”.

България се ползва с дерогационна клауза от ембаргото на ЕС, която ѝ позволява да продължи да внася руски петрол по море през 2024 г. Страната обаче ограничи износа на всички преработени продукти, произведени от руски петрол от този месец, което прави почти невъзможно единствената рафинерия – „Лукойл Нефтохим Бургас”, да работи с руска суровина. Затова тя е решила да спре изцяло вноса на петрол от Русия от март, посочва „Ройтерс”.

Този месец обаче не се очаква руски петрол да влезе в пристанището на Бургас. Тъй като група „Лукойл” вече не може да снабдява рафинерията със сорт „Уралс”, ще трябва суровината да бъде внасяна от другаде, което ще повиши разходите на рафинерията, допълва „Ройтерс”.

Богдан Богданов: Приоритет е „Лукойл Нефтохим Бургас“ да заработи с изцяло неруски петрол

През януари се очаква в Бургас да постъпят два товара от по 70 000 метрични тона казахстански петрол KEBCO, партида от 76 000 тона от иракския Basrah Light, 50 000 тона от сорта CPC Blend и 33 000 тона петрол от Тунис, сочат данни на групата на LSEG.

KEBCO – казахстански петрол, изнасян от руски пристанища, има характеристики, сходни с тези на „Уралс” и е най-вероятният заместител на руската суровина в България, посочват пазарни участници. Те обаче допълват, че доставките му са ограничени, а цената му е значително по-висока.

Рафинерията в Бургас е конструирана да обработва сорта „Уралс” и в момента може да работи само със сортове с по-високо съдържание на сяра (кисел), което в ЕС е трудно и скъпо, отбелязват търговци.

Казахстан: Ние не нарушаваме западните санкции

„Пазарът на петрол с високо съдържание на сяра в Европа е затегнат заради липсата на „Уралс” и кюрдски петрол“, посочва пазарен източник.  Износът на суровината от Иракски Кюрдистан бе спрян миналата пролет.

„Лукойл” и българското Министерство на икономиката засега на са отговорили на исканията за коментар, отбелязва „Ройтерс”.

Пред БТА от пресслужбата на компанията са отказали коментар като са се аргументирали с възможност за негативно въздействие върху цените.

Източник: БТА, Елена Савова

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук