27 C
Пловдив
петък, септември 27, 2024

Руски военни самолети кръжат около Аляска

Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана (NORAD) вчера е засякло четири руски военни самолета да летят в близост до Аляска, съобщава Си Ен Ен.

Това се случва по-малко от две седмици след разполагането на войници от американската армия в района като част от „операция за защита на силите“ на фона на увеличените военни учения на Русия и Китай в региона.

Руските самолети останаха в международното въздушно пространство в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска и не навлязоха в американското или канадското суверенно въздушно пространство, уточниха от NORAD и допълниха, че тази руска дейност се случва редовно и не се разглежда като заплаха.

NORAD прехвана руски военни самолети, летящи близо до Аляска няколко пъти този месец.

Армията изпрати военнослужещи от 11-та въздушнодесантна дивизия на остров Шемя в Аляска на 12 септември като демонстрация на „смъртоносна сила в готовност“ в отговор на руските военни учения в района. Подразделението е известно като Арктическите ангели и те обикновено са разположени в съвместната база „Елмендорф-Ричардсън“ и във „Форт Уейнрайт“ в Аляска.

Впоследствие руското министерство на отбраната съобщи, че два руски стратегически бомбардировача ТУ-95МС, способни да носят ядрено оръжие, са извършили полет над неутралните води на Берингово море близо до западния бряг на Аляска.

Ведомството подчерта, че полетът е бил извършен в съответствие с международните правила и че бомбардировачите са били ескортирани от изтребители.

Sourcenews.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук