22 C
Пловдив
петък, октомври 11, 2024

С тридневни празненства откриват обновената Дондукова градина в Пловдив

БСДД

С богата празнична програма програма от 19 до 21 април ще бъде официално открита обновената Първа градска градина в България, създадена през 1878 година в Пловдив, съобщиха от общината.

Церемонията по откриването ще се състои на 19-и от 19,30 часа на централната алея в Дондуковата градина. Нейната пълна реконструкция продължи една година, а възстановяването в автентичния й вид е по инициатива на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. Той и градоначалникът Костадин Димитров ще прережат лентата на едно от любимите места на пловдивчани.

След официалната част организаторите от район „Централен“ в партньорство с Държавна опера–Пловдив ще подарят на присъстващите специален концерт. Солисти ще са Алпер Юнлютюрк, Август Методиев, Вера Гиргинова, Марк Фаулър. На рояла е Цветомира Цонева. Ще свири и любимата цигулка на пловдивската публика от ръцете на концертмайстора на операта Мичо Димитров. Сценичен фон на вечерното откриване ще са дърветата, старият чинар и водните огледала, които ще оживеят в мапинг инсталация, поверена на визуалния артист Петко Танчев. В петъчния ден Природонаучният музей ще работи с удължено работно време до 19 часа.

Съпътстваща на събитието е изложбата „Квартал 178. Старият център на Пловдив“, посветена на историята на градината и зоната около нея, отбелязана от архитекта Йосиф Шнитер в Плана на Пловдив под номер 178. Изложбата е реализирана от Държавен архив – Пловдив, библиотека „Иван Вазов“ и Историческия музей.

На 20 и 21 април продължава програмата по повод откриването. От общинския институт „Старинен Пловдив“ организират и в двата дни пешеходна обиколка „Преоткрити градски пространства“, в която екскурзоводите Драган Тенов и Вангел Илиев ще покажат многопластовата история на града. Разходките започват в 11 часа от централния фонтан в парка и продължават през улица „Христо Г. Данов“ до емблематични места в Стария град.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук