17 C
Пловдив
четвъртък, октомври 17, 2024

Съдът остави Амбарев в ареста

БСДД

Погребалният агент Николай Амбарев се разплака в съда и се зарече, че ще спре да се занимава с такава дейност. Това стана при гледане на мярката му за неотклонение в Пловдивския районен съд.

„Обвиняемият може да е за бой, но не е за задържане под стража“, заяви адвокат Кирил Николов, който защитава 25-годишния Амбарев. Мъжът е обвинен за две измами с кремации. Според прокуратурата той е взел 1639 лв. за двама мъртви, чиито тела обаче съхранявал в хладилна камера, а на близките им дал урни с друг прах.

Прокурор Николета Кобурова посочи в съдебната залата, че за 48 часа са събрани достатъчно доказателства по делото, а при представянето на фотоалбум, близките разпознали труповете на починалите си роднини. Според нея няма опасност Амбарев да се укрие, но може да извърши друго престъпление, ако бъде доставен на свобода. Тя мотивира твърдението си с това, че той управлява една от най-заетите траурни агенции в града и има връзки с лекари, служители на спешна помощ и хосписи. „Съпътстващите обстоятелства разкриват изключително неморално и отвратително отношение към телата на починали лица, като самият начин на извършване разкрива, че той е с изключително висока степен на обществена опасност“, каза Кобурова и заяви, че ако бъде оставен на свобода, 25-годишният мъж може да повлияе на разследването.

„Макар и адвокати, не сме идиоти и също се отнасяме укорително към дълбоко неморалния аспект на онова, което господин Амбарев си е позволил да направи“, каза защитникът. По думите му обаче опасността да извърши друго престъпление е напълно абстрактна и няма доказателства за нея.

„Искаме, не искаме, трябва да работим със закона. Затова ви моля да имате предвид, че обвинението за измама, което е имотно престъпление от 1600 лв. и което е по-важно, въпреки че господин Амбарев е дал на близките на двамата покойници урни с чужд прах, труповете на същите са налични и това все пак дава възможност с тях да бъдат извършени съответните църковни ритуали“, посочи адвокат Николов. Той каза още, че камерата, в която са съхранявани телата, е на други хора и не може да се търси отговорност от Амбарев за това. Защитникът призова, ако моралната укоримост на деянието надхвърля икономическата вреда, агентът да понесе сурово наказание, но днес да бъде пуснат под гаранция.

Съдията прие твърдението на прокуратурата и остави 25-годишния зад решетките. Той има право да обжалва и ако се възползва, заседанието ще се проведе на 24 октомври. След излизането от залата Кирил Николов беше категоричен, че ще отидат на втора инстанция.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук