В навечерието на Никулден – празника на рибарите и рибната трапеза – Сдружение „За достъпна и качествена храна“ алармира, че българската риба изчезва от вътрешния пазар, докато все повече продукция се насочва към износ. Това води до високи цени, недостиг и засилено присъствие на вносна риба със съмнително качество и произход.
На заседанието на Консултативния съвет по риба и рибни продукти, проведено на 11 ноември 2025 г., представителят на сдружението д-р инж. Андрей Велчев подчерта:
„Българската риба трябва първо да достига до българската трапеза – това е въпрос на национална отговорност, а не просто на пазарен избор.“
Сдружението остро критикува част от рибопроизводителите и преработвателите, които приоритетно изнасят продукцията си, оставяйки вътрешния пазар с недостиг. Според организацията това подкопава продоволствената сигурност на страната и ощетява българските потребители.
„Не може да се говори за устойчив сектор, когато българските семейства купуват чужда риба, а родната отива за износ. Секторът трябва да мисли както за България, така и за българския потребител,“ заяви д-р Велчев.
Сдружение „За достъпна и качествена храна“ оценява подкрепата на Министерството на земеделието и храните и усилията за въвеждане на държавна помощ „de minimis“, но настоява помощта да бъде обвързана с реален ангажимент на производителите към вътрешния пазар.
„Помощта от държавата трябва да означава повече достъпна и качествена българска риба за българите, а не повече износ и печалби за сметка на потребителите,“ се казва в позицията на организацията.
Сдружението отправи официално искане както към МЗХ, така и към представителите на сектора за изготвяне на конкретни мерки, които да гарантират:
-
минимален дял от родното производство за вътрешния пазар;
-
стимули за реализация на българска риба у нас;
-
по-строг контрол върху етикетирането и произхода на продаваната риба.
„В навечерието на Никулден напомняме – българската трапеза има нужда от българска риба,“ заявиха от сдружението.
От организацията припомнят, че през изминалия летен сезон са постъпили множество сигнали от потребители за некачествени рибни продукти на пазара. Те настояват за засилен контрол върху вносната риба, за да се гарантира нейното качество, свежест и безопасност.
„Нашите усилия са насочени към това рибата да бъде част от „малката потребителска кошница“ – защото тя все по-често присъства на трапезата на българина. Благодарение на усилията ни се говори повече за рибата като част от пълноценното меню на българите,“ подчертаха от сдружението.